I’M Vlog: Vrouwenkracht (in de soep)

Grommend beginnen wij onze eerste vlog na de zomervakantie. Waar dat geknor opeens vandaan kwam, is ons onbekend. Hoewel, misschien kwam het wel door het thema van deze vlog: vrouwenkracht. Of door de soep die Medina voor Isa maakte.

Nog nagenietend van de fijne zomer zijn we een weekje later dan gedacht weer aan het vloggen geslagen. Later dan gedacht, omdat Isa plots een weekje met griep in bed moest doorbrengen. Hoe dan ook, genoten hebben we van de afgelopen zomervakantie.

Things-to-do

Medina vond het tijdens de vakantie heerlijk dat ze overal kon gaan waar haar voeten naartoe wilden. Dat heeft ze dan ook volop gedaan. Zoals ze zelf zegt: ‘Als je in de werkmodus bent, heb je allemaal things-to-do, in de vakantie niet’. Het moéten, kortom. Kind naar school brengen, boodschappen doen, koken, werken, je kent de riedel…

Lekker wakker worden

Het moéten gaat in tegen je eigen systeem. Want je wilt het eigenlijk niet op deze manier doen, je wilt bijvoorbeeld eerst lekker wakker worden en dan wat mediteren. Althans, zo zou Medina het graag willen. Maar dat kan dan weer niet vanwege al die verplichtingen. Hoewel…

Yoga nidra

Medina heeft een manier gevonden. Ze staat gewoon een halfuur eerder op zodat ze de dag rustig kan beginnen en kort kan mediteren. Ze voelt zich hierdoor sterker, helderderder, bubblinger (is dat een woord?) en ‘more delicious’. Ze probeert dit ritme vast te houden en zoals altijd, bij een dipje onder werktijd, ook dan een paar rustgevende oefeningen te doen, zoals yoga nidra en mediteren.

Vrijheidsgevoel

Isa vertelt dat ze de afgelopen zomer veel op reis is geweest, ware snoepreisjes. Dit gaf haar een vrijheidsgevoel: de druk van het moeten was eraf. Volgens Isa zou ze binnen het werk ook minder willen moeten. Dus niet: wat moeten we vandaag doen. Maar eerder: wat gaan we vandaag eens creëren? Dan krijg je er vanzelf meer zin in.

Positieve energie

Okay, okay, geeft Isa toe, soms moet je gewoon je dingen doen. Maar toch… dan kun je proberen in de verplichting iets leuks te vinden. Dat geeft namelijk veel meer positieve energie! Als voorbeeld Isa aan hoe ze vroeger samen met Antonie de boekhouding deed. Natuurlijk hadden zij daar beiden geen zin in, maar met een muziekje en een kopje thee, probeerden ze het toch gezellig te maken. Je moet immers proberen het leven zo leuk en licht mogelijk te maken.

Vrouwenkracht

Dan komen we bij het thema van deze vlog: vrouwenkracht. Tijdens de zomervakantie hebben we namelijk op ons platform een 5-delige serie gemaakt over dit thema. Samen met Lisette Thooft en Joke Metselaar. Het gaat in die serie artikelen trouwens niet alleen over vrouwelijke kracht, maar natuurlijk ook over mannelijke kracht. Beide zijn immers belangrijk, vinden wij.

Power house

Dit brengt Medina ertoe aan Isa te vragen hoe het eigenlijk is gesteld maar haar vrouwenkracht. Voor Isa was vrouwenkracht vroeger de ‘power house’ zijn, zoals zij het formuleert. Na Antonie’s dood gebruikte zij deze kracht om alles verder alleen te doen wat ze daarvoor met zijn tweeën deden. Geld verdienen, zorgen voor een goed dak boven het hoofd, vakanties regelen, van die dingen. En dat lukte allemaal zodat ze dacht: kijk mij eens krachtig zijn.

Zachtheid en empathie

Medina komt ertussen en zegt dat wat Isa deed eigenlijk mannenkracht is, want ze was heel actiegericht. Dat klopt zegt Isa, maar ze was nog niet klaar met haar verhaal. Want tegenwoordig, zo vervolgt ze, zit ze veel meer in haar vrouwenkracht. Ze is in zachtheid en ze is empathisch, typische vrouwelijke krachten.

Solide zijn

Medina probeert juist minder empathisch te zijn, vertelt ze. In de zin van minder open te staan voor ieders gevoelens en energieën. Want dat is voor haar juist energieslurpend omdat ze hiervoor zeer gevoelig is. Voor haar werkt het beter als zij eerst solide is in haar eigen kracht. Dus ze zorgt er eerst voor dat zij zichzelf goed voelt, dan heeft ze anderen ook echt wat te geven.

Bedankjes krijgen

Isa voegt toe dat zij dat ook op die manier bedoelde, omdat empathie niet als gevolg mag hebben dat je zelf langzaam leegloopt. Isa begrijpt dus wat Medina zegt, maar is ook van mening dat veel mensen daarin nog wel eens de mist in gaan en vervolgens boos worden op anderen. Mensen die bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik sta al jaren voor jou klaar! En voor die en die. En ik krijg nooit wat terug, niet eens een bedankje…’ Maar volgens Isa gaat het helemaal niet om bedankjes krijgen. Het gaat erom dat als je wat doet voor een ander, je dit doet omdat je dat zelf wilt. Dat is samen leven.

Soto-soep

Welnu, dan volgt er een verhaal over de soto-soep die Medina heeft gemaakt voor Isa toen zij ziek was afgelopen week. Isa was dus ziek, voelde zich een beetje eenzaam én schuldig omdat ze niet voor anderen kon zorgen. Medina had daarom aangeboden de soto-soep naar het recept van haar moeder voor Isa te maken. Zo gezegd, niet ze makkelijk gedaan, want het regende en het was koud en Medina was moe en had eigenlijk helemaal niet zo veel zin om die verdomde soep te maken.

Regen en wind

Maar Medina ging toch die soep maken, want ja, dat had ze beloofd. Met de soep in een pannetje ging het voort, door regen en wind naar het huis van Isa. Lang verhaal kort – luister zelf zouden we zeggen –, Isa vond de soep niet zo lekker als anders, ja sterker dan anders was de soep, dat was het! Medina was toch wel een beetje pissig op haar, want ze had er zo veel werk in gestoken, in barre omstandigheden, en dan dit! Een fikse ruzie werd het niet, maar we vonden elkaar even niet zo lief.

Pas op de plaats

Achteraf denkt Medina dat de soep niet lekker was omdat er te weinig positieve energie in zat. Ze had beter op het moment dat ze de soep zou gaan maken even pas op de plaats moeten maken. Wat tijd voor zichzelf moeten nemen om tot rust te komen. Dan had ze waarschijnlijk na een halfuurtje gedachte gedacht: kom, ik ga die soep eens maken. En dan was het een heerlijk soepje geworden.

Les voor Isa

In het geval dat Medina helemaal geen soep had gemaakt, had Isa andere hulptroepen moeten inschakelen. En dat vind ze best eng, zo geeft ze ruiterlijk toe. Dat is dan weer een les voor haar. Want waarom vind zij dat moeilijk? Aan het eind van het liedje had Isa in elk geval een grote pan soep waar ze dagen mee vooruit kon. Ondanks enige strubbelingen liep dit verhaal dus kantje boord goed af.

Symbiose vrouw en man

Tot slot komen we nog even terug op het thema vrouwenkracht. Medina zegt hierover dat zowel vrouwenkracht als mannenkracht in ieder mens aanwezig zijn. Dat een symbiose tussen vrouwen- en mannenkracht mooiere mensen maakt. Vrouwenkracht staat immers voor ontvankelijkheid, inspiratie, intuïtie en goed kunnen intunen. Terwijl mannenkracht gaat over actie ondernemen en de raadgevingen opvolgt van zijn vrouw of – want dat kan ook! – de vrouwenkracht in hem. Een mooie samenwerking tussen vrouwelijke krachten en mannelijke krachten dus, zo concluderen we.

Bekijk ook: Onze andere vlogs

Scroll naar top