I’M Vlog: Overgangsklachten en Lichen Sclerosus

De overgangsklachten vliegen Medina letterlijk om de oren en Isa overweegt haar hormoontherapie af te bouwen. Verder hebben we het in deze vlog over een huidaandoening rondom de vulva, Lichen Sclerosus, waar Medina ook last van heeft.

Medina was vorige week op vakantie in een warm land en had enorm veel last van opvliegers. Ze had ze veel vaker dan normaal. Isa vindt dat opvallend, want meestal is het zo dat stress opvliegers aanwakkert. Terwijl Medina dus ontspannen van haar vakantie aan het genieten was.

Hoofdpijn door stress

Medina vertelde dat ze tijdens de vakantie geen hoofdpijn had, in tegenstelling tot de periode voor de vakantie. En nu ze weer terug is, heeft ze het weer. Misschien komt dat, zo overpeinst ze, doordat ze weer in de werkmodus is en daardoor wat stress heeft.

Ontspannen, niet gestrest

Medina vertelt verder dat het hebben van hoofdpijn door het werk juist niet de bedoeling is van hoe I’M ooit is begonnen. Dat begon met het boek ‘Te lijf, de kunst van het mooi ouder worden’. Het was juist de bedoeling dat alles ontspannen zou gaan, en niet gestrest. Dit is voor ons dus een punt van aandacht…

“Ook ik bleek de huidaandoening rondom de vulva Lichen Sclerosus te hebben”

Opvliegers herkennen

Over opvliegers gesproken: tijdens een zakelijk gesprek had Medina onlangs wederom veel last van opvliegers. Ze zegt dat ze tot voor kort dit altijd maar even meedeelde aan haar omgeving van dat moment. Maar dit keer deed ze dat niet, omdat ze de opvliegers nu steeds beter herkent en er maar even doorheen gaat, zoals zij het formuleert.

Natuurlijke producten tegen overgangsklachten

De opvliegers hebben Medina wel aan het denken gezet. Want als het nu nog erger wordt, what to do? Gebruik gaan maken van natuurlijke producten tegen overgangsklachten of iets anders? Hoewel ze al best een lange tijd niet ongesteld is geweest, gaat ze misschien binnenkort naar de volgende periode, zo overdenkt ze. En dan kan ze overwegen een hormoontherapie te gebruiken. Nu kan dat nog niet omdat ze nog niet in die volgende fase is.

Hormoontherapie afbouwen

Isa vertelt dat zij al wat verder is in het proces van de overgang. Ze denkt erover na misschien haar hormoontherapie langzaam te willen afbouwen. Zo is het aan het onderzoeken of het misschien helemaal via de natuurlijke weg kan gaan.

Niet stoppen met hormoontherapie bij stress

Isa licht toe dat ze nu zo’n drieënhalf jaar hormonen slikt en dus mogelijk wil overstappen op natuurlijke producten. Echter, zo verzekerde een overgangsconsulente haar onlangs, is het beter niets te veranderen zolang je op de een of andere manier nog stress ervaart. En dat is juist nu wat lastig, want ze is op zoek naar een nieuw huis en is druk met van alles.

Lichen Sclerosus, huidaandoening rondom vulva

Na deze ontboezemingen verandert het onderwerp van gesprek en hebben we het over Lichen Sclerosus, wat vaak wordt afgekort met LS. Lichen Sclerosus is een huidaandoening rondom de vulva die vervelende consequenties kan hebben. Zeker als je er te laat achter komt. Want dan het zo zijn dat je klachten krijgt waar je niet meer vanaf komt. En dat heeft dan weer effecten op je seksleven en je zelfbeeld.

Vaak verward met schimmelinfectie

Onlangs hebben we een artikel in de rubriek ‘Mijn Verhaal’ van Berthe aan Lichen Sclerosus gewijd op ons platform isamedina.com. Zo blijkt dat deze aandoening vaak wordt aangezien – ook door huisartsen – voor een schimmelinfectie. En ook wel voor vaginale droogheid. Blijf je echter lang rondlopen met deze huidaandoening rondom de vulva, dan leidt dit mogelijk tot verklevingen en littekenvorming.

Huisarts, overgangsconsulente of gynaecoloog

Dus heb je klachten rondom je vulva? Ons advies is: ga zo snel mogelijk naar de huisarts, overgangsconsulente of gynaecoloog. In de praktijk blijkt overigens dat huisartsen niet altijd goed op de hoogte zijn van de kenmerken van deze aandoening, dus vraag vooral goed door en zorg eventueel voor een second opinion.

Informeren over de overgang

Dat vrouwen zich beter later informeren over de overgang en aandoeningen zoals Lichen Sclerosus is ook de missie van I’M. We moeten immers voorkomen dat we achter de feiten aanlopen, zoals wij het gevoel hadden dat we dat deden toen we voor het eerst te maken kregen met overgangsklachten.

Praat met vriendinnen

Uiteindelijk is je goed laten informeren een kwestie van goed voor jezelf zorgen. Hopelijk, en dat is ook ons streven, zijn volgende generaties vrouwen weer beter geïnformeerd dat wij destijds. Dus praat met je vriendinnen over wat jij ervaart en wat zij ervaren. Ook als het in eerste instantie schaamtevol voor je is!

Vaginale droogheid en zadelpijn

Daarover gesproken laat Medina weten dat bij haar ook Lichen Sclerosus is vastgesteld. Aanvankelijk dacht ze dat haar problemen rondom de vulva te maken hadden met vaginale droogheid. Dat ze daardoor dus zadelpijn heeft, wat ze eerder kenbaar maakt in andere vlogs van ons.

Medina naar huisarts

Medina vertelt dat ze tijdens de GezondheidsBeurs, die onlangs plaatsvond in Utrecht, werd aangesproken door de eerder genoemde Berthe. Zij vertelde Medina dat Lichen Sclerosus een vrij onbekende huidaandoening is en Medina wist meteen: dit gaat over mij. Dit leidde tot het eerder aangehaalde artikel ‘Mijn Verhaal’ van Berthe, maar ook dat Medina daarna zo snel mogelijk naar de huisarts ging.

Smeren met een crème

Bij de huisarts bleek inderdaad dat Medina Lichen Sclerosus had. Gelukkig was Medina er in een vroeg stadium bij – dank Berthe! –, wat eens temeer laat zien hoe goed het is als wij vrouwen elkaar beter informeren en onze ervaringen delen! Medina kreeg een crème mee, die zij eerst dagelijks smeerde en nu twee keer per week. Verder moet ze voortaan één keer per jaar voor controle naar de huisarts.

I’M Winactie

We besluiten deze vlog met een verwijzing naar onze laatste I’M Winactie: een maand gratis trainen bij bbb health boutique, dé sportschool exclusief voor vrouwen. Wij vinden het daar heel fijn, dus doe je ook mee? Misschien zien we elkaar dan tijdens het trainen…

Bekijk ook: Onze andere vlogs

Scroll naar top