I’M Vlog: Kerstboodschap

Liefdevol omgaan met jezelf en anderen kun je leren door liefdevol om te gaan met je emoties. Verder gaan we in deze vlog in op het veranderen van je manier van denken. Weg met de negatieve gedachten! Wellicht handig tijdens het kerstdiner?

Alles om je heen liefde geven, dat doen we beiden op dezelfde manier, maar de wijze waarop wij ons zelfonderzoek doen is net even anders. Medina leest nu bijvoorbeeld een boek van de schrijver Matt Kahn: Liefde is altijd het antwoord. Medina vertelt hoe ze de dingen voorheen beleefde: ‘Ik was geneigd sterke negatieve emoties te ervaren al er iets gebeurde wat is niet zo had gepland of wat ik liever niet wilde dat het gebeurde. Dan voelde in mij rot (ze zegt iets anders, maar dat terzijde) en raakte ik verkrampt tijdens de andere dingen die ik wilde doen.’

Geef elke emotie liefde

Het gebeurt dus allemaal in ons hoofd. Matt Kahn zegt daarover: Als een emotie naar boven komt, zowel op een positieve als negatieve manier, geef het liefde. Medina doet dit nu anderhalve week en merkt dat ze vroeger eigenlijk altijd heel streng was voor zichzelf. Maar nu denkt ze: okay, ik geeft het liefde. Dan kom je in zachtheid en merk je dat het allemaal niet zo heel erg is. De fight-flight-modus ontspant zich.

Je manier van denken veranderen

Isa vertelt dat ze de komende weken een boek gaat lezen van Joe Dispenza: Overstijg jezelf. Met de ondertitel: Denk anders, denk beter in 4 weken. Op dit moment volgt ze de begeleide meditaties uit het boek en heeft ze een coach die haar daarbij helpt. Ze vertelt dat het boek gaat over hersens, dat hersens geen vaststaand gegeven zijn (zoals we geneigd zijn te denken ;–)), maar juist flexibel zijn. Je kunt de manier waarop je hersens functioneren – je manier dan denken – dus veranderen. Dat gaat niet vanzelf, want je moet een patroon zien te doorbreken. Of een proces veranderen. En dat kost tijd. Maar het is de moeite waard. Of zoals Matt Kahn het zelf verwoordt: ‘Hoe je vandaag denkt, bepaalt hoe je morgen leeft’.

Mechanismen herkennen

Het boek van Joe Dispenza geeft je dus kennis hoe je binnen vier weken een verandering teweeg kunt brengen. Dat begint met doorkrijgen wát je denkt. Dit doe je door het observeren van je gedachten, maar ook door een relaties te leggen op de manieren waarop je beweegt en praat tijdens bepaalde gedachten. Je leert daardoor mechanismen herkennen, die je vervolgens kunt veranderen. Het is per slot van rekening een besluit: ‘Ik wil dit niet meer’.

Deze gedachte heeft mij nooit iets liefdevols gebracht

Isa volgt dus op dit ogenblik de begeleide meditaties van Joe Dispenza. Ze vertelt dat ze dit een uur per dag doet. Het eerst halfuur is totaal ontspannen. Daarna bouw je meditatie uit met een kwartier en daarna nog eens kwartier. Als je dan bepaalde gedachten herkent zeg je: change. En je realiseert je: ‘Deze gedachte heeft mij nooit iets liefdevols gebracht’. Want vaak zijn het gedachten die zijn ontstaan vanuit stress, vanuit verkramping of grimmigheid. En dat zijn dus gedachten die jou de verkeerde kant op sturen.

Liefde omgaan met jezelf en anderen

Dat gezegd hebbende gaan we over op onze kerstboodschap, die tegelijkertijd ook geldt voor het komende nieuwe jaar, 2019 alweer. Deze luidt: ‘Aan de slag met liefdevol omgaan met jezelf en met anderen’. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door heel neutraal tegen je geliefden te zeggen: ‘Ik heb behoefte aan…’. De rest zelf invullen. Zuiver communiceren dus.

Leren vanuit zelfonderzoek

Dit is niet iets wat gaat van de ene dag op de andere dag. Dat moet je leren, vanuit zelfonderzoek. Door te leren bewust om te gaan met je gedachten. En ook door afstand te nemen van je gedachten, om ze te observeren. En niet meer geloven in negatieve gedachten, maar daarop een ander antwoord te geven, vanuit liefde. Of zoals Joe Dispenza het zegt: ‘Op het moment dat je ziet wat je eigen gedrag is, ben je eigenlijk al uit je slachtofferschap. Het is de eerste stap naar verandering. Dit omdat je je eigen mechanismes doorziet.’

Welkom voelen

Sinds Medina liefdevoller naar zichzelf is en naar anderen gebeuren er allemaal leuke dingen, vertelt ze. Door de verandering die ze bij zichzelf heeft teweeggebracht voelt zij zich zeer welkom bij anderen. Dus het is belangrijk de mensen om je heen ook heel welkom te laten voelen. Door zachter te zijn voor jezelf en anderen. Dat maakt het leven voor iedereen draaglijker, leuker zelfs. Vooral nu we in de overgang zitten is dat bepaald plezierig ;–)

Irritaties tijdens kersdiner

Misschien kun je al gaan proberen tijdens het kerstdiner. Kerstdiners kunnen namelijk een behoorlijke trigger zijn om opgekropte gevoelens te spuien. Maar besef dat je anderen niet kunt veranderen. Het enige wat je kunt veranderen is hoe jij reageert op situaties. Probeer bijvoorbeeld eens liefdevol te zijn naar opborrelde irritaties. Dan heb je misschien minder behoefte ze te uiten. En ook door liefdevol je grenzen aan te geven. Dat is beter dan te ontploffen, we hebben nu eenmaal een kort lontje in deze fase. Het begint dus allemaal bij jezelf. Want als je geen goede relatie hebt met jezelf, kun je ook geen goede relaties hebben met de mensen om je heen.

Manuela Kemp, special guest in Kerkrade

Tot slot, nog even over het theatercollege Te Lijf. We gaan vanaf 12 januari 2019 weer verder met onze tour. Op 12 januari zijn we in Kerkrade. Onze special guest die avond is – tromgeroffel – Manual Kemp!

Fijne kerstdagen en een liefdevol 2019!

Bekijk ook: Onze andere vlogs

Scroll naar top