I’M Vlog: de balans tussen inspanning en ontspanning

Deze week hebben we het in onze vlog over de balans tussen inspanning en ontspanning. Dat schijnt voor veel vrouwen een grote uitdaging te zijn. Je moet immers veel ballen in de lucht houden. Ontspan je daarom op zijn tijd. Adem in…

Isa vindt de balans zoeken tussen inspanning en ontspanning soms heel lastig. Vooral omdat ze de neiging heeft te veel te willen doen. Als ze denkt: ik voel mij wel lekker, gaat haar motor aan en wrroemmm is ze weg, een stofwolkje achterlatend. En dat stort ze op een gegeven moment neer en denkt, huh, wat is er gebeurd? Dan is ze gewoon te hard gegaan. Wat haar uiteindelijk opbreekt.

Sport als ontspanning

Maar er zijn natuurlijk tijden dat Isa heel goed in balans is. Wat helpt? Sporten, want door te sporten voelt ze haar vermoeidheid eerder. Na het sporten gaat ze dan in bad zodat haar lichaam na gedane arbeid goed en diep kan ontspannen.

Hectiek van de dag

Onlangs heeft Isa een retreat gedaan, yoga en meditatie, vertelt ze. Ondanks haar goede bedoelingen kwam het haar helder voor de geest dat ze haar yoga-oefeningen en meditaties in het normale dagelijkse leven al snel in het gedrang komen. Geen tijd voor. De hectiek van de dag neemt het dan over. En dat vindt ze heel jammer.

Nachtwerk Penoza

Bij Medina is het meer: het is zoals het is. Is ze moe, dan is ze moe. Heeft ze energie, dan heeft ze energie. Maar Medina heeft het af en toe ook lastig met de balans tussen inspanning en ontspanning. Zo heeft ze de laatste tijd veel gewerkt. Vooral ook op onregelmatige tijden. Zelfs ’s nachts, nachtshoots voor Penoza.

Moeite met concentreren

Hoewel het heel leuk was, haalt het je toch helemaal onderuit, vertelt ze. Met als gevolg dat zij zich overdag niet goed meer kon concentreren. Haar hersenen gingen dan eigenlijk uit, zoals zij zegt. Wat volgens Isa juist goed is, omdat je lichaam dan aangeeft dat je het even rustig aan moet doen.

Geen huishoud-ster

En dan nog alle zorgen thuis, zo gaat Medina verder. Een kind te verzorgen en dan ook nog een ex die een operatie heeft gehad in huis. Dan riep er een stemmetje soms in haar hoofd: pakezel, pakezel, pakezel! Want het huishouden was ineens een stuk groter. En alles doen, hè? Wassen, was ophangen, boodschappen, koken, afwassen, enzovoort, en zo verder. En dat allemaal voor iemand die zich geen huishoud-ster vindt.

Ontspannen door berusting

Maar Medina vond de situatie thuis zoals deze ontstond ook wel bijzonder. Wat hielp is dat ze deze constructie – de extra verzorging – zelf had voorgesteld. En door erin te berusten kon ze ontspannen. Dan kom je weer in het nu, zo zegt ze, en dan denk je: ‘Goh, ook best wel gezellig.’ Maar het fluctueert wel, zo geeft ze toe, want een volgend moment kan ze weer last van hebben van dat stemmetje (pakezel!).

Hormoontherapie Zoely

Isa denk dat deze fluctuaties ook hormonaal zijn. Dat beaamt Medina, want bij het innemen van de anticonceptiepil Zoely, die zij sinds een maand slikt als hormoontherapie, zijn er vier dagen dat je een placebo slikt. En dat zijn net die dagen dat het zo druk was in huis. Doordat ze het placebo slikt en dus geen oestrogeen krijgt toegediend, is ze naar eigen zeggen weer wat sneller geïrriteerd dan de afgelopen maand het geval was.

Zoely bij pre-menopauze

Medina vervolgt dat ze zich eigenlijk weer zo cranky voelt zoals zich vaak voelde voordat ze begon met Zoely – alleen passend bij de pre-menopauze! – als hormoontherapie. Haar truc is dus te ontspannen in wat er is en te proberen niet zo veel vooruit te denken. En daarin weer het plezier te voelen.

Leven in het nu

Het gaat in het leven eigenlijk altijd over in het nu zijn, voegt Isa toe. Ze vertelt toen Anthony overleed, nu negen jaar geleden, dat ze enorm in het nu leefde. Ze kon toen ook niet anders dan in het nu zijn. Vooruitdenken lukte haar niet eens, dus ze bleef in het nu.

In paniek over de toekomst

Interessant, zegt ze nu, want overal waarover we panikeren ís in de toekomst. Je raakt zelden in paniek over het nu. Al is die toekomst maar over een uur, of over een dag. Hoe dan ook, daar ben je nú niet. En als dat moment wel is aangebroken, dat uur of die dag, dan doe je gewoon weer je ding en valt het vaak enorm mee.

Goed ademen

Medina voegt daaraan toe: als je dat even niet meer weet – dat je over het nu eigenlijk nooit echt in paniek bent – kom je daar weer bij door goed te ademen. Want door bewust diep te ademen kom je in het nu. Isa zegt dat het daarbij belangrijk is de focus te leggen op je ademhaling. En dan bij het uitademen vooral de nadruk leggen op het loslaten. Lekker ontspannen. En de energie toelaten, de zon, de warmte.

Nee zeggen

Daarna hebben we het nog even over het leren nee-zeggen door Isa. Maar over hoe dat precies zit, komen we nu niet uit. Wel zijn we het erover eens dat veel vrouwen moeite hebben met nee-zeggen. We moeten het er nog maar eens over hebben, besluiten we. Misschien eens in een live-verbinding met jullie. Want we willen graag weten hoe jullie hierover denken (zeg maar ja…).

Vertrouwen dat het goed komt

Tot slot vertelt Medina nog dat een goeroe ooit tegen haar zei: ‘Medina: don’t take it too serious’. In eerste instantie dacht ze toe: ‘Nou, zeg!’. Maar later besefte ze: soms notificeer je een probleem. Maar als je daar dan van een afstand naar kijkt, kun je er beter een beetje om lachten. En erop vertrouwen dat het wel weer goed komt. Wat ook vaak zo is. Misschien net op een andere manier dan je had gedacht, maar toch… Dus dames: don’t take it too serious!

Bekijk ook: Onze andere vlogs

Scroll naar top