Ben ik in de overgang? I’M in video van Margriet

Je bent een vrouw van rond de 45 jaar. Je krijgt allerlei vage klachten, maar je weet niet wat dit allemaal betekent. Ben ik soms in de overgang, is een vraag die opdoemt. Herkenbaar? Professionals en ervaringsdeskundigen zoals wij gaan in op deze vraag.

De volgende quotes zijn een selectie uit de video die Margriet heeft gemaakt over deze vraag:

Van vruchtbaar naar onvruchtbaar

Catherine van Heest van Care for Women: ‘De overgang is eigenlijk een veranderingsfase waarin het lichaam overgaat van de vruchtbare naar de onvruchtbare fase.’

Margriet-lezeres Marianne over het begin: ‘In het begin leek het net of ik in een burn-out had. Tot iemand tegen me zei: het kan ook de overgang zijn.’

Medina Schuurman: ‘Ik voelde me ineens heel zwaarmoedig. Ik dacht: ik heb een heel leuk leven, waarom voel ik me dan niet zo?’

Isa Hoes: ‘Ik weet nog dat ik een tijdje lag te zweten ’s nachts in bed. En echt zeiknat werd en dat ik dacht: ik heb blijkbaar koorts, dus ik zweet het er lekker uit. Good for you, Isa! Totdat ik opvliegers kreeg op de filmset en heel hard riep: ik heb gewoon opvliegers!’

“Gemiddeld duurt de overgang zo’n zeven tot tien jaar”

Overgangsklachten

Verpleegkundig overgangsconsulente Jos Teunis: ‘De symptomen waarmee de overgang start zijn vaak slecht slapen, stemmingsklachten, geïrriteerd gedrag en concentratie- en geheugenstoornissen. Je herkent jezelf niet meer zoals je altijd hebt gehandeld.’

Duur overgang

Catherine van Heest van Care for Women: ‘Gemiddeld duurt de overgang zo’n zeven tot tien jaar. Dan heb je een periode voor je laatste menstruatie. Dat noemen we de premenopauze. En periode na je laatste menstruatie, dat noem je ook wel de postmenopauze.”

Gynaecoloog Dorenda van Dijken voegt toe dat klachten niet voor iedereen na tien jaar zijn afgelopen. ‘Er is een hele kleine groep vrouwen bij wie het zelfs nog langer duurt. Dat is een paar procent. Deze vrouwen kunnen tot op hoge leeftijd klachten hebben.’

Invloed overgang op je gewicht

Binnenkort volgt deel 2 van deze serie van Margriet waaraan wij onze medewerking verleenden. Dan gaan we het hebben over de invloed van de overgang op je gewicht. Want zoals je wellicht weet komen vrouwen meestal een paar kilo aan tijdens de overgang. Maar hoeveel kilo is normaal? Dat zie je de volgende keer!

Binnenkort volgt deel 2 van deze serie van Margriet waaraan wij onze medewerking verleenden. Dan gaan we het hebben over de invloed van de overgang op je gewicht. Want zoals je wellicht weet kan je gewicht toenemen tijdens de overgang. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Dat zie je de volgende keer!

Bekijk hier de hele video.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Professionals en ervaringsdeskundigen in deze serie

Gynaecoloog Dorenda van Dijken
Overgangsconsulente Jos Teunis
Voedingsdeskundige Rineke Dijkinga
Seksuologe Astrid Kremers
Care for Women oprichtster Catherine van Heest
Margriet redacteuren Alexandra Holscher en Hélène Delhaas
Margriet-lezeressen Emmy Folmer, Karin Haska en Marianne Hartman
Actrices, schrijfsters en oprichtsters van I’M Isa Hoes & Medina Schuurman[/services][/services_wrap]

Lees ook: De fases van de overgang: premenopauze – menopauze – postmenopauze
Lees ook: 33 symptomen van de overgang en ons verhaal
Lees ook: Vroeg in de overgang? Hormoontherapie kan bescherming bieden
Lees ook: Waar kun je terecht met je overgangsklachten?
Lees ook: Waarom heb ik meer last van de overgang dan anderen?

Scroll naar top