Hormoonyoga: waar is dat nou weer goed voor?!

hormoonyoga

Hormoonyoga geeft een boost aan je energielevel én het vermindert je klachten. In Duitsland is hormoonyoga zelfs een enorme hit. Ja, wirklich! Het werd uitgevonden door de nog steeds superfitte 91-jarige Braziliaanse yogadocente Dinah Rodrigues.

De in 1927 geboren Dinah Rodrigues is nog steeds het lichtende en kwiekblakende voorbeeld van de door haar ontwikkelde yogaserie. Daarvoor bedacht ze eenvoudige oefeningen die je ongeveer een halfuurtje per dag kosten. De oefeningen werken in op het klierstelsel en beïnvloeden zo de aanmaak van hormonen. Met name van oestrogeen.

Typische overgangsklachten verdwijnen

Rodrigues heeft met haar hormoonyoga spectaculaire resultaten behaald. Typische overgangsklachten als opvliegers, slapeloosheid en depressieve buien zou ze bij vrouwen hebben zien verdwijnen.

“Weer verliefd worden op je vrouwelijkheid”

Wetenschappelijk onderzocht

Voor de critici onder ons: in samenwerking met de Universiteit van Saõ Paulo onderzocht Rodrigues of haar methode wetenschappelijk te onderbouwen was. En de werking bleek onbetwist: hormoonyoga heeft invloed op je energielevel én vermindert klachten. Overigens zou haar reeks ook heilzaam zijn bij PMS. Dus ook zeker voor vrouwen in de premenopauze.

Boek hormoonyoga

Dinah Rodrigues beschrijft haar theorie over hormoonyoga in het boek Hormoonyoga, een natuurlijke balans voor vrouwen in de overgang (2010). We vinden het leuk om hier haar belangrijkste adviezen door te geven:

1. Chronische stress is de grootste hormoonverstoorder

Constant hoge cortisol beïnvloedt ook je andere hormonen. Rust en ontspanning inbouwen is dus minstens even belangrijk als gezonde voeding en voldoende beweging. Dit geldt voor vrouwen in de overgang. Maar eigenlijk voor vrouwen in alle levensfases.

2. Hormonen geven liefde, sensualiteit, vruchtbaarheid, libido en vrouwelijke vormen

Rodrigues vindt dan ook dat we weer ‘verliefd’ moeten worden op het vrouwelijke lichaam en de bijbehorende vrouwelijke hormonen.

3. Twee keer per week een halfuur deze yogavorm doen is voldoende

Wie last heeft van flinke klachten begint met vier keer in de week.

Probeer het eens!

Lees ook: De drie fasen van de overgang: premenopauze – menopauze – postmenopauze
Lees ook: 7 dingen die gebeuren als je meer gaat sporten
Lees ook: Yoga nidra: beter ontspannen én beter slapen
Lees ook: Schommelingen hormonen mogelijk van invloed op migraine

Scroll naar top