Het zouden zomaar je buurvrouwen kunnen zijn

Sasja Spek

Ik kom op TV. Bij het programma ‘De Mols’ Hoop (uitzenddatum 26 mei 2021) mag ik meedoen aan een professionaliseringsproject als opstap om uit de bijstand te komen. Ik wil met tekstschrijven mijn brood gaan verdienen. Ondernemer Willem Sijthoff leidt me eerst rond door het imposante Capital C in Amsterdam, een creatief centrum. Spannend. Helemaal als ik hoor wie ik mag gaan interviewen: Isa en Medina.  
Dit is het resultaat van mijn opdracht…

Liefs,
Sasja Spek

Zenuwachtig
Mijn eerste opdracht is dus direct een mijlpaal. Twee van die geslaagde dames – Isa Hoes en Medina Schuurman – over hun platform I’M. Heel gaaf, maar ik ben ook zenuwachtig. Zij komen uit een totaal andere wereld. Wat moet ik ze vragen?  

Daar komen ze aan, met outfits in sjiek grijs en roomwit. Best een contrast met mijn spijkerbroek en trui. Ik voel me nogal lomp. Eigenlijk ook omdat ik hun platform hiervoor nauwelijks kende. Maar ik krijg een warm welkom, hartelijk en toegankelijk. Wow! Ik voel me direct op mijn gemak. Alsof ik met vriendinnen afspreek.  

Awareness
De relaxte sfeer zorgt gelijk voor mijn eerste spontane vraag. Hoe doen ze dat toch? Zo’n platform bijhouden terwijl ze zo’n druk leven leiden? Isa vertelt: “Het platform ontstond na het schrijven van het eerste boek samen met Medina. Op deze manier kunnen we vrouwen blijvend informeren over de overgang. Een boek is anders zo’n afgesloten hoofdstuk.”

De onderwerpen waarover ze schrijven en vertellen spreken mij aan en raken me ook persoonlijk. Sterker nog, wat had ik destijds graag dit platform geraadpleegd, als iemand die al jong in de overgang kwam. “Awareness is erg belangrijk”, zegt Medina. “Jezelf leed besparen door meer kennis en begrip.”

Kijk, dat bedoel ik.

Isa vertelt verder: “Er is gewoon te weinig bekend over de overgang. En als je als vrouw verandert door de overgang, kunnen ook je partner, collega’s en vrienden er last van hebben. In de overgang neemt bijvoorbeeld je zorghormoon af. Dat is een natuurlijk proces. Maar vrouwen nemen zich dat vaak kwalijk. Als je dat weet, kun je het uitleggen en dat zorgt weer voor meer begrip. Dit is één van de onderwerpen die op het platform behandeld wordt.” 

Seks
Isa en Medina doorbreken graag taboes, bijvoorbeeld over seks en de overgang. Juist die verhalen zorgen voor herkenning bij vrouwen. “Er waren alleen de stereotype verhalen: droge, saaie kost”, lacht Isa om de woordspeling.” De sfeer is inmiddels zo amicaal, dat ik in staat ben mijn eigen problemen ook even op tafel te leggen, maar gelukkig bijt ik op tijd mijn tong af. Wel professioneel blijven, roept een stemmetje in mijn hoofd.

Kun je van mening veranderen?
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Isa en Medina zelf een twee-eenheid vormen. Tijdens het interview maken ze elkaars zinnen af of maken tegelijkertijd dezelfde gebaren. Isa bekent: “Dat klopt! Eén en één is drie bij ons.” Medina: “We vullen elkaar heel goed aan en willen ook graag leren van elkaar. Een mooie match. We hebben allebei een eigen mening, leggen we die naast elkaar dan krijgen we soms een andere, nieuwe mening.”

Ontspanning
In het verlengde van het platform over de overgang, ontwikkelen Isa en Medina programma’s over voeding, yoga en antistress. Laagdrempelig, zodat vrouwen gelijk mee kunnen doen én het volhouden. De ambitie is hun podium zo groot te maken, dat iedereen er toegang toe kan krijgen. Want beweging en ontspanning hebben we allemaal nodig.

En hoe ontspannen Isa en Medina zelf naast hun drukke baan? Isa: “Ik doe aan Yoga Nidra. Het wondermedicijntje van 10 minuten.” Medina mediteert elke dag om haar stressniveau naar beneden te krijgen, ze wandelt en bezoekt regelmatig de sauna. 

Acceptatie
De boodschap is helder: we moeten accepteren dat we echt een nieuwe levensfase ingaan. En dat het niet egoïstisch is om tijd voor jezelf te nemen. Dat staat los van geld en status. Of je nu een sjiek pak draagt of een spijkerbroek met trui. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje: we zijn vrouwen van rond de vijftig, net als Isa en Medina. Dames die zomaar je buurvrouwen kunnen zijn.

Ga die dames volgen!

6 reacties op “Het zouden zomaar je buurvrouwen kunnen zijn”

  1. Interessant artikel, ik ga het zeker doorgeven aan mijn lieve vrouw (nog niet in de overgang).

  2. Dag Sasja, ik heb gisteravond de aflevering van de Mol’s Hoop bekeken en wil je in de eerste plaats veel succes wensen met je nieuwe carrière en je nieuwe leven. Dat je veel geluk tegemoet mag zien samen met je zoontjes. Een nieuwe en betere toekomst!
    En ja, Isa en Medina volg ik zeker. Nu 47 en flink in de overgang. Ik lees zo veel mogelijk en alleen al de nieuwe informatie waar ik wat mee kan geeft me al extra rust. Wetend dat je niet alleen staat met alle nieuwe klachten in je lijf en hoofd.
    Dank Isa en Medina voor jullie platform.
    Bianca

    1. Dank je wel Bianca! Leuk dat je gekeken hebt naar het programma. Het was echt een mooie uitzending en wat fijn dat je Isa en Medina al volgt.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top