Het is je moeder: Tom Lanoye, Connie Palmen e.a.

Boekenweek! Wederom vier romans die Isa uitkoos voor het boek ‘Het is je moeder’, een bloemlezing met de mooiste fragmenten over moeders in de Nederlandse literatuur: Ernest van der Kwast, Tom Lanoye, Monica Metz en Connie Palmen.

Vier romans: fragmenten in bloemlezing ‘Het is je moeder’

1

Ernest van der Kwast – Mama Tandoori
Zijn vader is er zeker van: het wordt een meisje. De geboortekaartjes voor Eva van der Kwast liggen al bij de drukker. Als Ernest in 1981 in het hospitaal van Bombay, India, geboren wordt, is de consternatie dan ook groot. Vanaf dat moment zal de verhouding met zijn ouders gecompliceerd blijven. In deze roman komt een reeks bonte personages voorbij, van Bollywood-ster uncle Sharma tot de talentvolle meerkampster tante Jasleen. Maar Van der Kwasts even tirannieke als liefhebbende moeder vormt de spil waar deze aanstekelijke verhalen om draaien. Een vrouw met een ijzeren wil, een hilarische doortastendheid, en een diep verdriet om haar gehandicapte zoon Ashirwad. Mama Tandoori intrigeert, verbaast, ontroert, en tovert van begin tot eind een glimlach op je gezicht.

2

Tom Lanoye – Sprakeloos
Na een beroerte raakt een amateuractrice en de moeder van de schrijver haar spraakvermogen kwijt. Langzaam en onherroepelijk takelt ze af, steeds minder in staat te communiceren met wie haar lief is. Al in zijn recent verschenen essaybundel Schermutseling schreef Tom Lanoye over haar. Maar hij was nog lang niet klaar met zijn verhaal. Pas in Sprakeloos maakt hij de hele balans op. Die van zijn kleurrijke jeugd, van zijn worsteling met de liefde, van zijn conflicten met de kleine moederdiva, en ten slotte: van de strijd die zij, bron van leven en moedertaal, manmoedig voert, en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat – en de blijvende woede en pijn die dat oplevert.

3

Monica Metz – Levend laken
Monica Metz beschrijft in Levend laken de afhankelijkheid, de botsingen, de tedere, maar ook de vervreemdende momenten tussen de jonge vrouw Britte en haar moeder. Al op de eerste bladzijde wordt duidelijk dat het leven van de moeder ten einde loopt. Beelden van haar ziekbed worden afgewisseld met Brittes herinneringen aan ogenblikken van plezier en liefdevolle nabijheid, maar ook van haat. Deze paradox van gehechtheid en vijandigheid is treffend en mooi uitgewerkt. Zonder commentaar of sentimentaliteit beschreven, leveren de beelden een indringend, menselijk verhaal op.

4

Connie Palmen – Jij zegt het
Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën die van haar verschijnen krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde. Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood.

Bestel hier: Het is je moeder: De mooiste verhalen over moeders, samengesteld door Isa Hoes.

Laten we lezen, laten we dansen. Deze twee vormen van vertier doen de wereld nooit kwaad (Voltaire).

Lees ook: Het is je moeder: Murat Isik, Kees van Kooten e.a.
Lees ook: Het is je moeder: Renate Dorrestein, Arnon Grunberg e.a.
Lees ook: Het is je moeder: Adriaan van Dis, Esther Gerritsen e.a.
Lees ook: Het is je moeder: De mooiste verhalen over moeders (inclusief voorwoord)

Scroll naar top