Het is je moeder: Murat Isik, Kees van Kooten e.a.

De volgende vier romans die Isa selecteerde voor de bloemlezing ‘Het is je moeder’ – met daarin verzameld de mooiste fragmenten over moeders in de Nederlandse literatuur – zijn van: Murat Isik, Yvonne Keuls, Kluun en Kees van Kooten.

Vier romans: fragmenten in bloemlezing ‘Het is je moeder’

1

Murat Isik – Wees onzichtbaar
Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.
De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

2

Yvonne Keuls – Mevrouw mijn moeder
Met Mevrouw mijn moeder richt Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder. Het is een meeslepend en ontroerend verhaal over de Indische wortels van haar familie, over de repatriëring naar Nederland, de vestiging in Den Haag en de herinneringen en verhalen van vroeger. Mevrouw mijn moeder is een prachtig en humorvol geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek. Een ode aan de vertelkunst – Yvonne Keuls op haar best.

3

Kluun – Komt een vrouw bij de dokter
Een uitermate lezenswaardig verslag van hoe borstkanker met dodelijke afloop het leven van een yuppen-gezin op stelten zet. Hij is een notoire vreemdganger die ook wanneer zijn echtgenote dodelijk ziek is niet van andere vrouwen af kan blijven en zelfs een nieuwe relatie aangaat. Naarmate haar einde nadert, kwijt hij zich wel van zijn plichten. In een ietwat directe stijl, soms sarcastisch, soms ontroerend en ook met humor weet de protagonist eerst de lezer tegen zich in het harnas te jagen, daarna weer voor zich te winnen.

4

Kees van Kooten – Annie
Annie is een subliem eerbetoon van Kees van Kooten aan zijn moeder, A.G. van Kooten-Snaauw (1910-1999). Kees is met vakantie in Frankrijk wanneer hij te horen krijgt dat zij die hij kort tevoren heeft helpen verhuizen van haar eigen woning naar een particulier verpleeghuis vlak bij haar om de hoek, ernstig ten val is gekomen en in comateuze toestand in het ziekenhuis ligt. In de periode tussen de dag dat hij dit bericht ontvangt en die waarop ze sterft, haalt hij herinneringen op aan vroeger, maar vooral aan haar laatste levensjaren waarin haar geest langzaam weggleed in het schemerduister. Hij beseft dan dat de relatie tussen zijn moeder en hem “in het oog van mijn naasten en dat van de buitenwereld, regelmatig de klefgrens moet hebben overschreden.” Het knappe van dit boekje is nu juist, dat het die klefgrens nergens overschrijdt. De wrevel die het gedrag van zijn moeder ook wel eens bij hem opriep, brengt hij net zo goed ter sprake als de momenten van vertedering die het bij hem opwekte. Het lukt hem wonderwel gevoelvol te zijn zonder sentimenteel te worden. (Bron: recensie Biblion)

Bestel hier: Het is je moeder: De mooiste verhalen over moeders, samengesteld door Isa Hoes.

Het leven is te kort om een slecht boek te lezen (James Joyce).

Lees ook: Het is je moeder: Renate Dorrestein, Arnon Grunberg e.a.
Lees ook: Het is je moeder: Adriaan van Dis, Esther Gerritsen e.a.
Lees ook: Het is je moeder: De mooiste verhalen over moeders (inclusief voorwoord)

Scroll naar top