Het is je moeder: Adriaan van Dis, Esther Gerritsen e.a.

Vandaag de volgende vier romans waaruit Isa de mooiste fragmenten over moeders in de Nederlandse literatuur heeft samengesteld voor het boek ‘Het is je moeder’. Van Rebekka W.R. Bremmer, Jeroen Brouwers, Adriaan van Dis en Esther Gerritsen.

Vier romans: fragmenten in bloemlezing ‘Het is je moeder’

1

Rebekka W.R. Bremmer – Eb
Het lijkt een dag als alle andere. Vissersvrouw Geeske wacht op haar man Johannes, die na een dag op zee niet thuisgekomen is. De vrouwen van het eiland weten wat het betekent om te moeten wachten en niet te weten of hun mannen levend terug zullen keren. Geeske doet de was, verzorgt haar kleindochter, graaft naar pieren, voert de kippen, bezoekt het graf van haar ouders – en terwijl haar handen werken, malen de gedachten door haar hoofd. Hoe ze jaren op een kind heeft moeten wachten. Dat het maar bij één kind gebleven is. Over de pijn van de geboorte en de kilte van de dood. En dan zet Gezientje voet op het eiland. Er zit niets anders op dan samen met haar op Johannes te wachten. Maar komt hij nog terug?

2

Jeroen Brouwers – Bezonken rood
Bij de dood van zijn moeder – met wie hij al jaren geen contact meer had – herinnert de schrijver zich weer de gebeurtenissen die tot die verwijdering geleid hebben. In zijn ogen is zijn moeder geheel ontluisterd in het Japanse concentratiekamp Tjideng, waar zij lichamelijk aftakelde, kaal werd geschoren en bovendien voor zijn ogen – hij was vijf jaar – op een gruwelijke manier werd afgetuigd. In tegenstelling tot “Brief aan mijn moeder” van Ischa Meijer, waarmee het vergeleken zou kunnen worden, is het boek eigenlijk een eerbetoon voor de moeder die onder de meest gruwelijke omstandigheden – Tjideng had een beruchte sadistische kampcommandant – met veel moed haar kinderen probeerde te beschermen.

3

Adriaan van Dis – Ik kom terug
‘Ik kom terug’ van Adriaan van Dis is een tragikomedie over een moeder-zoonrelatie en het woeste leven van een vrouw die, na een lang leven van zwijgen en buitensluiten, opeens begint te praten tegen haar zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.

4

Esther Gerritsen – Roxy
Roxy (27) wordt door de dood van haar man én diens minnares plotseling uit haar angstige, geïsoleerde en beschermde leven getrokken. De onvolwassen vrouw moet zien te overleven, maar wil ook wraak voor de schaamte die ze voelt. Ze vlucht in seks en gaat met haar dochtertje en het vrouwelijk personeel van haar man op vakantie. Deze roadtrip eindigt in een drama. De Nederlandse schrijfster (1972) weet Roxy’s binnenwereld, haar observaties en het gedrag dat ze daarop afstemt goed en beklemmend neer te zetten, hoewel ook humor niet ontbreekt. Sterke dialogen geven de vervreemding goed weer. Voor er sprake kan zijn van verwerking en kiezen voor het moederschap is er nog het afscheid van het ouderlijk huis, waar verwaarlozing ook voor gekwetstheid zorgde.

Bestel hier: Het is je moeder: De mooiste verhalen over moeders, samengesteld door Isa Hoes.

Lekker lezen!

Lees ook: Het is je moeder: De mooiste verhalen over moeders (inclusief voorwoord)
Lees ook: Boekenweek: Wij houden van boeken!
Lees ook: Netflix uit, boek open
Lees ook: I’M Boekenclup

Scroll naar top