Geen pastasaus uit een potje. Recept: pesto

We weten dat sauzen in potjes en pakjes niet de gezondste keuze zijn. Maar nood breekt wet als je haast en trek hebt en snel iets wilt eten. Dus zelf pastasaus maken? Daar heb je de tijd niet voor, denk je. Gelukkig is pesto maken een klusje van niks.

In een ideale wereld koken we elke dag met verse groente, maken we zelf onze sausjes en gebruiken we geen potjes en zakjes. Maar ja, onze tijd is beperkt en we grijpen geregeld naar die potjes die in de kast staan te wachten op die dag dat je geen verse groente in huis hebt, geen zin hebt of gewoon snel een maaltijd op tafel moet zetten. Want gemak dient te mens, nietwaar? Daarom dit recept, wat dit is echt in een handomdraai gedaan. Zet tegelijkertijd de pasta op het vuur en je zult zien: tien minuten later is de pasta gaar en de pesto klaar. Presto.

Potjeslatijn

Pastasaus uit een potje bevat ingrediënten die je zelf nooit door je pasta zou roeren. Kijk maar op het etiket. Een handig regeltje is: als er ingrediënten zijn gebruikt die je oma niet zou herkennen, kies dan een ander merk. Of kies in ieder geval de saus met de kortste ingrediëntenlijst. Neem bijvoorbeeld pesto. Pesto uit een potje is geen pesto. Vaak staan er ingrediënten bij die je oma echt niet zou kennen – en dat is geen goed teken. Ook wordt potjespesto opgevuld met goedkope ingrediënten die je never tegenkomt in echte pesto. Om er maar een paar te noemen: aardappel, cashewnoten, spinazie of zonnebloemolie. Allemaal inferieure vervangers en opvullers. Bovendien zitten er conserveermiddelen in, kleurstoffen en belachelijke hoeveelheden zout en suiker. Laat je niet voor de gek houden door bakjes in de delicatessekoeling van de supermarkt: ook daar zit van alles in om die kleur zo mooi frisgroen te houden. Echt, dat kun je zelf beter. Als je eenmaal zelf pesto hebt gemaakt, ga je nooit meer terug naar pesto uit een potje. Het is gewoon veel lekkerder, gezonder en kost dus maar tien minuten van je tijd.

Pesto

Kies ingrediënten van goede kwaliteit, dus geen kant-en-klaar geraspte Parmezaanse kaas maar rasp ‘m zelf – of, nog beter, laat de keukenmachine het werk doen. Het allerlekkerste wordt pesto met verse kruiden uit eigen tuin. Er gaat niets boven basilicum die de zon op zijn blaadjes heeft gevoeld. Geef je pijnboompitten alle aandacht tijdens het roosteren. Niet je mobiel checken want dan gaat tien minuten later het rookalarm af en kun je de inhoud van de koekenpan in de vuilnisbak kieperen. Pesto is ook de gelegenheid om die veel te dure fles Italiaanse olijfolie weer eens te gebruiken. Over knoflook en citroensap zijn de meningen verdeeld, dus doe waar je zelf zin in hebt. Houd je je koolhydraten in de gaten, dan kun je hier heel goed courgetti gebruiken in plaats van spaghetti.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Benodigdheden voor vier personen

400 g spaghetti of penne
50 gram pijnboompitten
50 gram Parmezaanse kaas (of 25 gram Parmezaan en 25 gram pecorino)
teentje knoflook, als je wilt
flinke handvol basilicumblaadjes (bewaar de steeltjes voor in de soep)
100 ml goede extra vergine olijfolie
kneepje citroensap, als je wilt
peper en zout
kookvocht van de pasta

Bereidingswijze

Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de pasta al dente. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, op middelhoog vuur. Schud de pan af en toe tot ze een kleurtje krijgen; dit duurt even (5-8 minuten) maar dan gaat het plotseling hard, dus geef de pitjes je onverdeelde aandacht.

Doe intussen de kaas in de hakselaar of keukenmachine, eventueel met een teentje knoflook en hak fijn. Voeg het basilicum en de olijfolie toe en hak nog een keer. Laat de pijnboompitten iets afkoelen en doe ze ook in de hakselaar. Zet de machine aan tot de pesto zo grof of fijn is als je wilt. Knijp er als je dat wilt wat citroensap over en voeg peper en een klein beetje zout toe (de kaas is ook al zout).

Op dit moment ziet de pesto er misschien een beetje droog uit maar dat komt goed. Giet de pasta af en bewaar hierbij een kopje van het kookvocht. Doe de uitgelekte pasta terug in de nog warme pan en roer er van het vuur af de pesto erdoor. Roer scheutje voor scheutje het opgevangen kookvocht door de pasta tot pesto en pasta goed met elkaar zijn gemengd. Als je je schuldig voelt over groentegebrek geef je er een salade bij.

[/services][/services_wrap]

Lees ook: Oud brood? Geen nood! Recept: Bananenbroodschotel
Lees ook: Peulvruchten nieuwe stijl. Recept: Indiase Linzendal
Lees ook: Minder suiker! Recept: Granola uit de pan

0/5 (0 Reviews)
Scroll naar top