Fysieke ongemakken in een oude VW-bus

Joyce van Ombergen-Jong

Joyce van Ombergen-Jong is 51, coach, woont met haar man in Zuid-Spanje en is in de overgang. In deze column schrijft ze over de reis die ze maakt in een oude hippiebus en de fysieke ongemakken die ze daarbij ervaart. ‘Wat helpt is ademhalen, relativeren en 100 procent focussen op wat ik doe en daarna weer gas geven.’

Midden in de nacht word ik badend in het zweet wakker. Ik schiet overeind en stoot ongenadig mijn hoofd. Shoot, even vergeten dat ik het gekke plan om te gaan rondtoeren in een oude VW bus ook daadwerkelijk heb doorgezet. Heb ik naar gedroomd? Ik kan het me niet herinneren. Ik draai me zuchtend om en slaap nog een paar rommelige uurtjes door.

Weer opvliegers!

Als ik de volgende ochtend in de zoveelste vage doucheruimte mijn tanden sta te poetsen, realiseer ik me ineens wat het is geweest. Ik heb gewoon weer opvliegers! Doordat ik al een paar weken op reis ben, vergeet ik met enige regelmaat mijn overgangssupplementen in te nemen, niet handig want daarmee had ik ze toch echt al maanden onder controle. Zodra ik ze weer een paar dagen heb geslikt; komt de rust weer terug. Dan heb ik ‘s nachts en overdag geen zweetaanvallen en andere fysieke ongemakken meer en is het leven weer meer sunshine and rainbows.

Oude hippiebus

Je vraagt je misschien af, wat bezielt een 51-jarige om te gaan rondtoeren in een oude hippiebus in de herfst van Nederland terwijl ze in Zuid-Spanje woont en dus zo´n beetje tot november in de zon kan liggen? En belangrijker, wat heeft ze nodig om het vol te houden en er misschien zelfs van te kunnen genieten?

Positieve energie

Allereerst; een flinke portie geduld. Na twaalf jaar in Spanje wonen is dat iets waar ik een overdosis van bezit. Alles gebeurt namelijk mañana, oftewel morgen en soms gewoon helemaal niet. Daarnaast heb ik veel positieve energie en een talent voor omdenken ontwikkeld. Dit alles bij elkaar helpt enorm.

Plassen op een plasemmer

Tegen welke uitdagingen loop ik nog meer aan tijdens het leven op een manier of ik weer 18 jaar oud ben en als nomade op reis ben? Okay, ik ga met de billen bloot, letterlijk want plassen op een plasemmer, iets waarvan ik toch echt op diezelfde 18-jarige leeftijd had gezworen dat nooit, maar dan ook nooit meer te doen. Überhaupt zou ik nooit meer in een bus op reis gaan, laat staan in een kleine VW-bus. Waarom ben ik dan toch weer gezwicht na al die jaren van luxe hotels en fijne appartementen, gespeend van fysieke ongemakken?

Als sneeuw voor de zon

Tja, je zal maar een grote missie hebben. Hij is zo groot dat al het bovengenoemde geneuzel als sneeuw voor de zon verdwijnt. Diezelfde zon mis ik overigens wel een beetje. Want de Spaanse warmte was achttien jaar geleden toch echt een bewuste keus door het verkrijgen van een schouderprothese na een ongeval en de bijbehorende ongemakken. Die dingen samen waren aanleiding om naar Spanje te emigreren, toch?

Toekomst aan je voeten

Toch zijn al die dingen nu dus minder belangrijk omdat ik naast een missie een groot hart voor jongeren heb in de deze coronacrisis. Want stel je zelf eens voor hoe dat is als jongere, net op het moment dat de toekomst aan je voeten ligt? Dus toer ik rond om ze een luisterend oor te bieden en denk ik heus af en toe als ik moe ben of pijn ervaar ‘Hmmm… waarom deed ik dit ook alweer?’.

Ademhalen

Maar dan sta ik in zo’n vage doucheruimte onder de douche en dan stel ik mezelf de vraag; Wat zou Nelson Mandela doen of moeder Theresa? En dan komt het antwoord. Die zouden diep ademhalen en zeggen ‘Is (fysiek) ongemak het allerbelangrijkste?’  Het enige wat ik dan als antwoord kan doen is ademhalen, relativeren en 100 procent focussen op waar en voor wie ik het doe en daarna weer gas geven. Dat werkt! Net als gas geven in zo´n oude VW-bus helpt de banden makkelijker te laten draaien 😉

Weg met fysieke ongemakken

Mocht dit allemaal niet werken en is de pijn een uur of een dag toch te echt even te erg, dan heb ik gelukkig geleerd om hulp te vragen. Belangrijker nog; ik heb geleerd hulp te accepteren. Ik krijg hulp van mijn man, die met alle liefde zelfs de plasemmer voor mij leegt als dat moet én van mijn fantastische team dat zegt; ‘Kom maar even lekker douchen en doe vooral of je thuis bent.’ Dan word ik weer mens! Heb ik geen last meer van al die fysieke ongemakken! Dan kan ik weer door én ik geef gas!

Joyce van Ombergen-Jong

Joyce is founder van het online platform Your Journey waar ze inspiratie en tips biedt aan (ouders van) jongeren. Dit doet ze in de vorm van (gratis) online coaching, boeken, blogs, TV shows en het hosten van een podcast.

Ze is auteur, coach en mentor en gelooft heilig in een leven lang leren waardoor  zelf dus ook eeuwig student blijft. Half oktober 2020 komt haar eerste roman voor young adults uit.

Lees ook: ‘Corona: van collateral damage naar collateral benefit!’

Scroll naar top