familieopstelling: Hallo aarde! Hoe is het?

Joke Metselaar familieopstelling

Reader Joke Metselaar heeft het deze keer over opstellingen. Eind vorige eeuw werd de familieopstelling geïntroduceerd in Nederland door de Duitser Bert Hellinger, een vorm van alternatieve psychotherapie die ook wel bekend staat als systemisch werken. Het blootleggen van systemen is de essentie. Relaties tussen familieleden, stagnaties in organisaties, orgaanopstellingen, noem het zo gek en het kan worden opgesteld.

Tijdens een opstelling of familieopstelling brengt een van de deelnemers een vraagstuk in en deze kiest intuïtief uit de groep deelnemers de representanten die gezinsleden, collega’s of organen vertegenwoordigen. Net wie of wat er in de vraagstelling voorkomt. Vervolgens zet de deelnemer zijn representanten op een plek in de ruimte en zo ontstaat het speelveld van de opstelling.

familieopstelling: Waardevolle inzichten

De representanten nemen de rol in van de personen in het vertegenwoordigde systeem en worden ondervraagd door de begeleidend therapeut om zo tot waardevolle inzichten te komen. En misschien de systemen te veranderen als iemand op de verkeerde plek staat in het systeem. Zo kan een kind bijvoorbeeld in een familieopstelling de rol van overleden moeder hebben ingenomen, voelt zich daarom té verantwoordelijk en is vader daardoor gaan leunen op het kind. Of misschien is de oudste broer uit loyaliteit hetzelfde geworden als zijn gewelddadige vader. Dan is het belangrijk om iedereen de juiste plek terug te geven. Een kind mag weer kind zijn, ouder wordt weer ouder en de achterliggende reden van de loyaliteit wordt achterhaald en hopelijk losgelaten.

Harmonisch geheel

Er zijn drie belangrijke vragen die met ja beantwoord moeten worden om tot een harmonisch geheel te komen: Staat iedereen op de juiste plek? Wordt iedereen gezien? Is er balans in geven en nemen? Deze vragen zijn altijd heel zinvol om inzicht je relaties te krijgen.

Directe transformatie

Zelf vind ik het een bijzondere manier van werken, het geeft inzichten en kan ontzettend bevrijdend werken. Doordat de vraagsteller zo levendig inzicht krijgt in het systeem en een opstelling vaak tot directie transformatie leidt heeft het langdurige effecten.

Corona: hoe gaat het met de Aarde en de Mensheid?

In tijden als deze was ik zo benieuwd naar hoe de Aarde, het Virus en de Mensheid zich voelen. Tijdens een online cursus dag hebben we met mijn cursisten de vraag neergelegd. Hoe voelen deze drie zich ten opzichte van elkaar? En deze in een opstelling uitgewerkt.

De representant Mensheid voelde zich als een onderdeel van een houten 3D-puzzel, dat met tijden goed aansloot op het “puzzelstuk” Aarde. Zij verwoordde het alsof er kieren waren ontstaan tussen de Mensheid en de Aarde, waardoor er ruimte is voor andere dingen, zoals Covid-19. Het voelde alsof er zou moeten worden geschaafd aan de mensheid, zodat het puzzelstuk weer past op de Aarde. Zo zouden we terug kunnen naar beschaving. Representant Virus voelde de kieren tussen de Aarde en de Mensheid en ziet de kieren als een goede optie zich te vermenigvuldigen, zich te verspreiden waar het lukt. En zag dit als zijn enige taak. Representant Aarde aanschouwde het geheel, maar bleef verder volledig neutraal. Het Virus is er, de Mensheid is er. En de aarde zal er waarschijnlijk nog miljoenen jaren zijn, met of zonder de mensheid.

Schaven aan beschaving

Het woord beschaving bleef zingen in mijn hoofd, de menselijke ontwikkeling bijschaven. Ik moest denken aan wat de Dalai Lama antwoordde op de vraag: What do you think of Western Civilization?  Zijn antwoord was: That would be a good idea! Het schaven, effenen, polijsten van de Mensheid zodat zij weer past op het puzzelstuk Aarde. Wij moeten ons namelijk schikken naar haar, zij niet naar ons. Of we ooit weer naadloos aansluiten weet ik niet, maar ik schaaf rustig door.

Joke Metselaar

Joke Metselaar is intuïtief coach en reader. Tijdens de sessies maakt ze gebruik van verschillende technieken. Bij elke situatie past een andere. Een reading laat het licht schijnen op onbewuste drijfveren. Familieopstellingen zorgen voor een hele directe connectie met het voelen en met het helende veld. Joke heeft een praktijk in Amsterdam en in Deventer. Ook geeft zij telefonische sessies. Met regelmaat publiceert zij haar ervaringen en inzichten op isamedina.com.

Meer informatie: jokemetselaar.nl

Lees ook:

‘Van beroep switchen hoeft Francine nu niet meer per se’
Bij de reader: ‘Wat ga ik doen met mijn leven?’
Altijd moe? Van moeten naar willen helpt!

Scroll naar top