‘De overgang is een taboe en niet echt eh… hip’

Joyce van Ombergen-Jong Nachtzweten en opvliegers

Joyce van Ombergen-Jong is vijftig, coach en woont met haar gezin in Zuid-Spanje. En ze is in de overgang. Privé en via haar werk komt ze veel in contact met andere vrouwen in de overgang. Deze keer over dat de overgang nog steeds een taboe is.

‘Mam, dat heb ik al gezegd, al twee keer zelfs.’ Mijn dochter zucht en is zichtbaar geïrriteerd. Het is ook niet de eerste keer. Het gebeurt steeds vaker dat ik dingen vergeet. Dingen die tegen me gezegd worden, maar ook ben ik regelmatig letterlijk dingen kwijt.

Verstand verliezen

Zo vind ik spullen terug op plekken waarvan ik me niet kan herinneren dat ik ze daar heb neergelegd. Mijn sleutels in de koelkast bijvoorbeeld. Of ik ben uren op zoek naar mijn handtas die ik de volgende ochtend in mijn auto terug vind. En zo nu en dan verlies ik mijn verstand, maar dat is niet echt iets van de laatste tijd.

“De eitjes zijn bijna op, ze feliciteert me nog net niet”

Grapjes maken

Ik werk dagelijks samen met jongeren van zo rond de twintig. Ook van hen krijg ik regelmatig te horen dat ik iets al gevraagd heb of dat zij iets al gezegd of gedaan hebben. Bij hen blijven de geïrriteerde blikken uit, maar ik weet zeker dat ze van binnen af en toe flink zuchten. We maken er maar grapjes over. En ik roep regelmatig ‘wacht maar, meiden, jullie tijd komt nog wel!’. Waarop meewarige blikken volgen en ze stiekem weten dat ik gelijk heb.

Overgang niet hip

De overgang is geen hip onderwerp en toch vind ik het belangrijk het af en toe bespreekbaar te maken. De mensen om je heen kunnen het maar beter weten en kunnen er dan ook een beetje rekening mee houden. Over ongesteld zijn en al het gedoe dat daarbij komt kijken doen de meeste vrouwen ook niet moeilijk, dus waarom over de overgang wel?

Overgang is een taboe

Het onderwerp overgang is een soort van eh… vergeten en bijna verboden onderwerp. Ofwel een taboe. Vrouwen worden er niet echt goed op voorbereid. Tot niet zo lang geleden waren er in boeken en online alleen maar feiten te vinden. En ellenlange lijstjes met symptomen waar je tijdens het lezen ervan spontaan opvliegers krijgt, als je ze niet al had.

Potten vol pillen

Onderling wordt er ook niet heel veel over gedeeld, de meeste vrouwen schamen zich er toch een beetje voor. Het is natuurlijk ook voor leeftijdsgenoten geen sexy onderwerp. Best jammer eigenlijk, want soms heeft een vrouw geen idee dat ze in de overgang is beland en denkt ze dat die klachten een hele andere oorzaak hebben. Teveel klachten worden door huisartsen en bedrijfsartsen afgedaan als depressie, burn-out of wat al niet meer. Potten vol pillen onterecht geslikt door onwetendheid.

Traag werkende schildklier

Het duurt bij mij ook even voordat ik doorheb wat er aan de hand is. Aangezien ik een te traag werkende schildklier heb, denk ik een tijdje dat de meeste klachten daarmee te maken hebben. Gelukkig weet ik door diezelfde schildklier al veel over de invloed van een ontregelde hormoonbalans. Na een tijdje vage klachten maak ik dus toch maar eens een afspraak met de gynaecoloog. En die bevestigt mijn vermoeden. Eitjes zoeken met Pasen levert meer op dan er op de echo te zien zijn, zullen we maar zeggen. ‘Ze zijn bijna op’, zegt de gynaecoloog vrolijk. Ze feliciteert me nog net niet.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Joyce van Ombergen-Jong

Joyce coacht vanuit Málaga jongeren en hun ouders bij studiekeuze en stress. Zij heeft coachingsprogramma’s ontwikkeld waarmee ze jongeren helpt hun eigen keuzes te maken en te ontdekken waar ze écht blij van worden. Ouders helpt ze bij het zo ontspannen mogelijk begeleiden van hun kinderen bij studie en stress. De programma’s zijn online te volgen; daarnaast werkt Joyce veel via Skype. Verder schrijft ze regelmatig over onderwerpen die haar bezighouden en raken in de wereld om haar heen.

Meer informatie: yourjourney.academy

[/services][/services_wrap]

Meer columns van Joyce:
‘Herintredende moeders weten hoe leiding te geven’
‘De overgang als nieuwe levensfase: alles kan weer!’

Scroll naar top