Vrouwelijke ongemakken: buikpijn voor menstruatie

In de vragenrubriek ‘Vrouwelijke ongemakken’ van gynaecoloog Marlies Bongers bespreken we vandaag de volgende vraag: ‘Ik menstrueer nog regelmatig maar ik heb de dag voor de menstruatie een intense buikpijn. Zit ik al in de overgang?’

Buikpijn dag voor menstruatie. Overgang?

Hallo Marlies,

Ik heb elke maand de dag voordat ik menstrueer helse intense pijn links onder in mijn buik. Ik slik om deze reden standaard rondom deze periode twee dagen Feminax en paracetamol en neem regelmatig een warme kruik. Ik kan niets bewegen en krijg zelfs mijn linkerbeen niet omhoog. Alsof het ook in mijn lies/heup zit.

Ook voel ik heel goed wanneer ik mijn eisprong heb.

Ik ben 46 jaar en nog heel regelmatig ongesteld. Kan ik dan al in de overgang zitten?
Ik ben bekend met PMS.
Mijn bloedingen lijken ook heviger te worden naarmate ik ouder word.

Heeft u tips voor mij? Hormonen slikken wellicht?

Met vriendelijke groet, Marijke

Beste Marijke,

Het doorslikken van hormonen kan je echt wel veel verlichting geven. Eierstokken en baarmoeder komen dan tot rust. Het is misschien ook wel iets om te onderzoeken wat de oorzaak is.

Met vriendelijke groet, Marlies

De naam van de vragensteller is gefingeerd.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Stel ook een vraag aan Marlies

Veel vrouwen hebben last van dagelijkse of maandelijkse ongemakken en laten het er vaak bij zitten. Volgens gynaecoloog Marlies Bongers is het bespreekbaar maken van je klachten juist goed, want een oplossing is vaak dichterbij dan je denkt.

Heb jij een vraag over alledaagse vrouwelijke ongemakken aan Marlies Bongers en haar team? Mail deze naar marlies@isamedina.com. Jouw vraag wordt mogelijk geanonimiseerd in een artikel verwerkt.

Dank je wel voor je medewerking!

[/services][/services_wrap]

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Wie is Marlies Bongers?

Haar opleiding tot arts deed Marlies in Groningen. De opleiding tot gynaecoloog volgde ze in Amsterdam aan de VU. Direct daarna is ze in het Joseph Ziekenhuis – nu Maxima Medisch Centrum – in Veldhoven/Eindhoven gaan werken, wat ze nu (deels) nog steeds doet. Sinds 2015 is ze aangesteld aan de Universiteit van Maastricht als hoogleraar in de “gewone” gynaecologische klachten. Hierbij gaat het vooral over bloedings- en menstruatieklachten, verzakkingsklachten en overgangsproblematiek. Ze heeft heel wat promovendi onder haar hoede, die prachtig wetenschappelijk werk doen. Daarnaast werkt Marlies een dag in de week bij het ziekenhuis van de universiteit, het MUMC+.
[/services][/services_wrap]

Lees ook: Vrouwelijke ongemakken: Pijn bij eierstokken
Lees ook: Vrouwelijke ongemakken: Migraine rondom menstruatie
Lees ook: Vrouwelijke ongemakken: Heftige menstruatie
Lees ook: Vrouwelijke ongemakken: Pijnlijke gewrichten en urineverlies
Lees ook: Vrouwelijke ongemakken? Stel je vraag aan Marlies Bongers

Scroll naar top