Blog: Zeg, heb jij level 3 al bereikt?

“De overgang is het grootste cadeau dat moeder natuur ons gegeven heeft. Alleen is het niet ingepakt, dus het ziet er niet uit als een cadeautje.” Nou, boswachter Arjan Postma, daar heb je een punt. De strik is eraf, het glanzende folie wat dof.

Zeg het me

Positieve Arjan is te gast bij omroep Max (!) om te praten over zijn boek: De genialiteit van het dierenrijk. Ik zit op het puntje van mijn stoel: wát is dat cadeau?

 

Hij begint eerst over dieren. Over levende wezens die direct na de paring sterven. Of al tijdens! Taak volbracht. Maar wij mensen blijven nog even én komen als vrouwen in het wonderlijke proces van de overgang terecht.

En in de natuur heeft alles een reden. Arjan weet die: vrouwen bereiken hiermee level drie. Na baren en opvoeden ligt er nóg een taak voor ons klaar, waar maar een selectief groepje zoogdieren voor is uitverkoren. Wij, als oudste en wijste wezens van de kudde, ontpoppen ons tot ideale leidinggevenden. There it is.

Crash

Alleen herken ik dat niet. Ten eerste heb ik geen leidinggevende functie, dus daar ga ik al. Ten tweede vertrouw ik bij calamiteiten graag op een ander. KLM zag dat jaren terug al, toen ik solliciteerde als stewardess. Ik zou te laat knopen door hakken bij een eventuele crash.

Maar ik vertaal het wel naar iets anders. Leidinggeven gaat over regie houden. Over jezelf, bijvoorbeeld. Soms moeten we ons door level 1 en 2 heen worstelen, om dat niveau te bereiken. De regie pakken over wat we wel en niet doen. Wat we ons wel of niet laten aanleunen of aan laten smeren.

Het mapje Wie Weet

Zo heb ik in mijn begindagen als zelfstandige veel te veel koffiegedronken met slapjanussen. Gasten, die mogelijke klanten zouden kunnen worden. Eventueel. Ik ventileerde gratis allerlei ideeën, suggesties, tips en tricks. Het mapje ‘wie weet’ zat overvol. Ik bracht offertes uit tegen beter weten in. Ik trapte in voorstellen om voor meer exposure van alles voor ze te doen. For free, natuurlijk. Ik durf niet te evalueren wat daaruit gekomen is.

Ik moest daaraan denken toen ik vorige week werd gebeld door ene Ricardo uit Rotterdam. Als marketingexpert op zoek naar een ‘langdurige samenwerking’. Via via hoorde hij mijn naam. Ja, hij zag wel iets in mij. Als ik eerst een woordonderzoekje wilde doen en wat proefteksten schrijven voor een van zijn klanten, dan zou hij beoordelen of ik in het format paste.

NEEN, Ricardo. NEEN.

Kijk. Mijn level 3. Strik erom en door.

Wilma van Rooijen (1967) is zelfstandig tekstschrijver en ghostblogger voor ondernemers. Haar schrijfpraktijk TekstNuance is gevestigd in Waalwijk. Ze is getrouwd met Michèl, samen hebben ze dochter Noah (1998) en zoon Isar (2001).

2 reacties op “Blog: Zeg, heb jij level 3 al bereikt?”

  1. Héérlijk verhaal Wilma. Ik hou ervan …. en ik vreesde level 3 (de biologische versie dan hè), ik sta er af en toe met 1 voet in. Maar ach, we geven ons er maar aan over en qua regie nemen….gaat me steeds beter af. Dank je voor je mooie tekst en wijsheden…

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top