Bewezen: de beste seks heb je na je 40e

beste seks

Wordt alles minder met het verstrijken der jaren? Mooi niet! Onderzoek wijst uit dat we de beste seks hebben nadat we de veertig zijn gepasseerd.

Wie zich onlangs in het dategebeuren heeft gestort, weet het al: heel veel jonge mannen (twintigers, echt waar!) willen graag seksen met 40-plus vrouwen. Vraag ze waarom en je krijgt dit soort antwoorden: ‘Ze weten wat ze willen in bed’, ‘Ze zijn tenminste niet zo onzeker’, ‘Ze zijn to the point en spelen geen spelletjes, ‘Ze zijn veel minder preuts dan jongere vrouwen’, ‘Ze willen gewoon lekkere seks en verder geen gedoe.’ En dat is allemaal waar, dus geef ze eens ongelijk.

46 beste seksleeftijd

Meer wetenschappelijk verantwoord onderzoek bevestigt dat we na ons veertigste het meest genieten van seks. Vrouwelijke deelnemers aan een onderzoek aan de Universiteit van Pittsburgh gaven als reden dat ze hun lichaam beter kenden. Ook maakten ze zich niet meer zo druk over zaken als putjes, vetrollen en hangende onderdelen. Ze hadden meer zelfvertrouwen dan vroeger en durfden te zeggen wat ze lekker vonden.

Het online science platform Happify deed ook onderzoek en kwam vrij specifiek tot de conclusie dat we de beste seks hebben op ons 46e. Waarom precies op die leeftijd, wordt helaas niet duidelijk. Misschien komt het doordat dit doorgaans het eerste jaar is dat eventuele nakomelingen niet meer zo piepjong zijn, waardoor de chronische vermoeidheid wegebt. En blijkbaar gebruiken we die hernieuwde energie om de sterren van de hemel te seksen.

“Plan seks bewust in”

Niet vaak, wel lekker

Een goed seksleven betekent overigens niet per se dat we heel vaak van bil gaan. Ons eigen Rutgers kwam begin dit jaar met het rapport Seksuele gezondheid in Nederland 2017. Hierin wordt korte metten gemaakt met de ‘twee keer per week neuken’-norm.  Het gemiddelde is drie keer per maand. Verder bleek uit het onderzoek dat 84 procent van de 40- tot 54-jarigen het afgelopen half jaar seks had gehad. Dat is een procentje minder dan de leeftijdscategorie 25 tot 39 jaar, maar 17 procent meer dan de jonkies van 18 tot 24. Meiden in die leeftijd hebben ook het vaakst seksuele problemen, zoals pijn bij het vrijen. Dat zou je eerder verwachten bij vrouwen in de (pre)menopauze, maar nee dus. Gelukkig kunnen jonge meiden die niet zo van seks genieten, zich in ieder geval troosten met de wetenschap dat het alleen maar lekkerder wordt met de jaren.

Kan het beter?

Zit je helemaal in de ideale seksfase, maar vliegen de vonken er toch niet af? Ga na waaraan dat kan liggen. Is het een kwestie van tijdgebrek, dan is het helemaal geen slecht idee om seks bewust in te plannen. Geef intimiteit vaker prioriteit, dat is het echt waard. Het is in ieder geval een stuk belangrijker dan heel veel andere dingen waarmee we onze dagen vullen, zoals appen, Facebook checken, Netflixen, overwerken, schoonmaken, ingewikkeld koken, piekeren, en nou ja eigenlijk alles :-).

Misschien heb je vaak gewoonweg geen zin. Niet iedereen wordt nou eenmaal te pas en te onpas overvallen door Grote Geilheid. Wacht daar dan niet op en begin alvast. Als het goed is, komen de lustgevoelens al doende vanzelf. Weinig zin hebben in seks en het er dus maar bij laten zitten, is volgens seksuologen valkuil nummer 1.

Hier nog wat lustopwekkende tips:

  • Roep je favoriete fantasie op, kijk een fijn pornofilmpje of lees die opwindende passage nog eens over.
  • Masturbeer of nog beter: doe het samen met je geliefde.
  • En tongzoenen! Op de een of andere manier houden we daar in langere relaties vaak mee op. Zo zonde. Altijd blijven tongen.
  • Vertel elkaar wat je lekker vindt, maar hou het sexy en luchtig. Het moet vooral niet verwijtend (waarom doe je dat nooit?) en al helemaal niet dwingend zijn.
  • Raak elkaar door de dag heen regelmatig even aan. Een hand op een been, een aai over een rug, een snelle kus of knuffel: het versterkt de intimiteit en werkt erotiserend.
  • Doe af en toe een vluggertje tussendoor. Dat geeft een instant boost voor je relatie en humeur. Je hoeft niet altijd het hele repertoire af te werken.

Lees ook: Heleen van Royen: ‘Vergeet niet: seks kan fijn zijn’
Lees ook: Seks met je ouder wordende lichaam. Hoe doe je dat?
Lees ook: Zijn wij vrouwen te sterk geworden voor de man?

Scroll naar top