Ben ik in de overgang of niet?

Ben ik in de overgang of niet?

Ben ik in de overgang of niet?, vraagt Patricia zich af. Volgens haar huisarts kan dat namelijk niet vanwege haar leeftijd. In de rubriek ‘Lieve Isa en Medina’ geven wij antwoorden op vragen van lezeressen over onderwerpen die spelen bij 40+ vrouwen.

Lieve Isa en Medina,

Ik voel me de laatste tijd zo raar: koortsig, chagrijnig om niets en kan heel weinig hebben van mijn man en kinderen. En ik ben ook heel onregelmatig ongesteld. Slik de pil niet meer want wil geen hormonen. Dus ik ging naar mijn huisarts. Maar die zei dat ik nog veel te jong ben om in de overgang te zitten. Ik ben 44. Is dat zo? Help, ik vind het leven nu echt niet leuk… liefs Patricia.

Lieve Patricia,

Gecondoleerd meid. Je bent hartstikke in de overgang! Je moet weten dat vrouwen al vanaf hun 40e overgang gerelateerde klachten kunnen hebben… Drie opstekers; 1: je bent niet alleen. 2: er is iets aan te doen en 3: het gaat weer over! Maar eerst even aandacht op jouw probleem. Wat rot voor je. We leven echt met je mee en we (her)kennen het ook volledig. Het is vaak niet te doen. Het ene moment voel je je prima en het volgende moment ben je in staat een moord te plegen.

Hormoonschommelingen

Waarom vraag je je af? Ik heb mijn leven toch aardig op de rit? Waarom ineens zo onzeker? En alles betwijfelen en zo enorm boos om niks??! Dat komt door de hormoonschommelingen, vooral in je oestrogeengehalte. Dat maakt je emotioneel. Of beter, het geeft je het gevoel alsof je in een emotionele rollercoaster zit. Met alle gevolgen van dien: prikkelbaar, depressief, kort lontje. Dat is niet leuk voor jou. En zeker ook niet voor je omgeving.

Overgangsconsulente

Dan die huisarts waar je op rekende… Je huisarts is helaas niet alwetend. En zeker niet up-to-date. Je zou beter naar een overgangsconsulente kunnen gaan. Die zitten door heel Nederland. Gewoon even googlen waar er eentje in jouw buurt zit. Ons bezoek aan een overgangsconsulente was voor ons echt een eye-opener. Zij kan bepalen in welke fase van de overgang je zit. En aan de hand daarvan je adviseren hoe je je klachten kunt verhelpen. Van hormoonpil tot alternatieve middelen.

Hormoonpillen

Nee, wacht even met roepen dat je geen hormoonpil wilt. Want weet je er genoeg vanaf? Ik, Isa, riep dat ik daar niet aan ging beginnen omdat ik had gehoord dat je daar borstkanker van krijgt. Maar dat is inmiddels behoorlijk achterhaalde informatie hoorden we. Wist je dat de hoeveelheid hormonen in drie weken anticonceptiepil gelijk is aan een jaar hormoonpil?? Precies! En zolang ga je die hormoonpillen niet slikken. Maximaal een jaar of vijf. Dus dat valt heel erg mee toch?

Het gaat over

Wat het belangrijkste is dat je er niet mee blijft rond lopen. Omdat je denkt: ik moet het maar dragen. Nee, niet doen! Maak die afspraak met de overgangsconsulente. Liever gisteren dan vandaag! We hopen echt dat je er iets aan hebt lieve Patricia. Laat het ons weten alsjeblieft en vertrouw op het feit dat het over gaat…

Liefs I’M

Heb je ook een vraag aan I’M? Mail naar LieveIM@isamedina.com!

Lees ook: De fases van de overgang: premenopauze – menopauze – postmenopauze
Lees ook: 33 symptomen van de overgang en ons verhaal
Lees ook: Vroeg in de overgang? Hormoontherapie kan bescherming bieden
Lees ook: Waar kun je terecht met je overgangsklachten?
Lees ook: Waarom heb ik meer last van de overgang dan anderen?

Scroll naar top