Barbara Muller geeft kinderen een stem over de liefde

Barbara Muller

Barbara Muller richtte twee stichtingen op voor het bieden van hulp aan moeders en kinderen in nood. In haar laatste boek Lief, Liever, Liefde laat ze kinderen aan het woord over wat liefde betekent. Over haar levenswerk schrijft ze het volgende.

‘Zes jaar geleden heb ik de stichtingen Beschermde Wieg en Het Babyhuis opgericht. Dit deed ik omdat ik van mening was en ben dat de overheid niet altijd voldoende verantwoording neemt voor het beschermen van kinderen.

Veilig plek voor kinderen

Daar waar de overheid tekort schiet, neem ik die taak graag op mij. Dit doe ik samen met ongeveer honderdvijftig vrijwilligers. Gezamenlijk willen wij onze droom verwezenlijken dat alle kinderen een veilige plek hebben om gezond op te groeien.

”Kinderen moeten opgroeien in een wereld waar het hartjes regent”

Sociaal ondernemer

Beide initiatieven konden rekenen op veel weerstand. In zes jaar tijd ben ik van pionier – in de media werd ik door het Ministerie van Justitie crimineel genoemd – gegroeid naar sociaal ondernemer, met stichtingen die een grote landelijke impact hebben.

Scheiding tussen moeder en kind

Het Babyhuis voorkomt onnodige scheiding tussen moeder en kind en biedt een zorgtraject op maat. Met onder meer opvang, behandeling en begeleiding met een tijdsduur van zo’n zes maanden. Na vestigingen in Dordrecht en Schiedam – die laatste voor de regio Rijnmond – zijn wij Inmiddels bijna klaar voor het openen van onze derde locatie.

Tijdelijk niet voor kind zorgen

Verder hebben we intussen meer dan honderdzeventig moeders en kinderen opgevangen. Moeders die anders op traumatische wijze van hun kind gescheiden zouden zijn, doordat de moeder tijdelijk niet in staat is zelf voor haar kind te zorgen.

Babydoding voorkomen

Met Beschermde Wieg voorkomen we babydoding en het op een onveilige plek achterlaten van een pasgeboren baby. Meer dan twaalfhonderd zorgmijdende, zwangere vrouwen in nood hebben we geholpen en we hebben 45 babylevens gered. 2019 is het eerste jaar sinds 1953 dat er geen vondelingen op straat zijn gevonden. Gemiddeld waren dat er jaarlijks vier tot zes, waarvan de meesten waren overleden.

Boek van Barbara Muller

Wij zijn er klaar voor wereldwijd uit te rollen en dat kan met behulp van Ashoka. In 2017 ben ik benoemd tot Ashoka Fellow. Verder schrijf ik onder mijn eigen naam Barbara Muller ieder jaar een boek met als doel de lezer te raken. In mijn laatste boek ‘Lief, Liever, Liefde’ heb ik kinderen een stem gegeven over de liefde. Wat is voor hun liefde ? En op welke wijze kunnen we met elkaar beter zorgen voor onze wereld?

Kinderen en vechtscheiding

Het resultaat is een ontwapenende, maar ook heftige bundel. Zo heb ik vluchtelingenkinderen gesproken, kinderen die opgroeien in een instelling én kinderen die proberen te overleven in een vechtscheiding van de ouders.

Hartjesregen

De gehele opbrengst van het boek gaat naar Stichting Beschermde Wieg. Met als doel dat ook kinderen voor wie liefde niet vanzelfsprekend is, de kans krijgen op te groeien in een wereld waar het hartjes regent.’

Lees ook:
‘Lichen Sclerose was de oorzaak van mijn pijnlijke vulva’
‘Afscheid van mijn antidepressiva’
‘Ik ben bang om alleen te blijven’

Scroll naar top