Altijd moe? Van moeten naar willen helpt!

Joke metselaar

Reader Joke Metselaar ontvangt dit keer Mariette. Ze komt naar haar praktijk omdat ze altijd moe en zeer gespannen is. Ze heeft al verschillende onderzoeken gehad om te kijken of er misschien een fysieke oorzaak is. Tot nu toe is er niets gevonden.

Als ik haar begin te lezen zie ik iemand die energetisch een meter voor zichzelf uithangt. Haar lichaam is altijd strak gespannen. Waardoor alles wat ze doet een moeten is. Ze heeft nergens plezier in.

Ingesleten patroon veranderen

Door haar haast leeft ze met één voet op de gaspedaal, en door haar tegenzin in de bezigheden leeft ze met één voet op de rem. Ze herkent dit diep en begrijpt meteen dat het belangrijk voor haar is om dit ingesleten patroon te veranderen.

Op tenen lopen

‘Maar hoe dan?’, vraagt ze. ‘Ik heb altijd op mijn tenen moeten lopen om een opleiding te kunnen halen. En nu heb ik een baan, een huishouding, een man, volwassen kinderen, kleinkinderen.’

“Als je haast hebt, doe het dan juist rustig aan”

Ontspanningsoefening

Als ik een weegschaal voor me vraag, zie ik dat ze voor 800 procent in een situatie duikt. We doen meteen een diepe ontspanningsoefening. Om haar te laten voelen hoe het is om alert te zijn en tegelijkertijd diep ontspannen te blijven.

Meer controle

Ze zet haar energie rustig om zich heen en we oefenen op 100 procent aanwezig zijn. Voor Mariette voelt dat maar heel raar. En aanvankelijk zelfs onveilig. Ze heeft onbewust het idee dat ze meer controle heeft over een situatie door zich er voor 800 procent in te storten.

Afstand nemen en rustig plannen

Bij het invoelen van haar werk op 800 procent intensiteit zie ik dat ze juist veel fouten maakt. Dit komt omdat ze geen afstand neemt om rustig te plannen hoe ze haar werkzaamheden wil aanpakken. Ook kijk ik naar het verschil in tijd tussen haar werk met 800 of 100 procent inzet. En ook bij Mariette geldt: als je haast hebt, doe het dan juist rustig aan.

“Ben tevreden met wat je doet”

Vanuit verbinding aanwezig zijn

Maar nog belangrijker dan effectiever werken, is het voor Mariette zich te verbinden met alles wat ze doet. Nu maakt ze van haar leven een dagelijkse vechtpartij die gewonnen moet worden. Terwijl je vanuit verbinding in het moment aanwezig bent en zo tot tevredenheid komt met wat je doet.

Spanning loslaten

Om tot verbinding te komen krijgt ze als eerste de oefening mee om zich met grote regelmaat even helemaal te ontspannen. Alle spanning in haar lichaam los te laten, haar energie rond zich te zetten en vanuit die ontspanning te werken. Zodat dit langzaam inslijt en de enorme spanning steeds minder wordt.

Minder moe

Vervolgens kijken we hoe ze haar tegenzin kan ombuigen. Ze gaat de komende tijd alles wat ze met tegenzin doet ombuigen van ‘ik moet’ naar ‘ik kies ervoor’. Dit gaat ze opschrijven in een schrift. Haar hekel aan koken, wat ze toch elke dag weer doet, buigt ze om naar: ‘ik kies ervoor om vers te koken’. En vervolgens bedenkt ze waarom ze ervoor kiest. ‘Ik wil graag gezonde voeding voor mezelf en mijn gezin’. Op deze manier ziet ze weer dat ze in vrijheid kiest voor haar leven en handelen. En voelt zich waarschijnlijk veel minder moe.

[services_wrap][services columns=”” align=”” image=”” title=”” ]

Joke Metselaar

Joke Metselaar is intuïtief coach en reader. Tijdens de sessies maakt ze gebruik van verschillende technieken. Bij elke situatie past een andere. Een reading laat het licht schijnen op onbewuste drijfveren. Familieopstellingen zorgen voor een hele directe connectie met het voelen en met het helende veld. Joke heeft een praktijk in Amsterdam en in Deventer. Ook geeft zij telefonische sessies. Met regelmaat publiceert zij haar ervaringen en inzichten op isamedina.com.

Meer informatie: jokemetselaar.nl

[/services][/services_wrap]

Lees ook: Reader Joke Metselaar over alert én ontspannen leven
Lees ook: Reader Joke Metselaar over het verbeteren van werkrelaties
Lees ook: Reader Joke Metselaar over wensen uiten in relaties
Lees ook: Reader Joke Metselaar over de relatie met je innerlijke man en vrouw
Lees ook: Reader Joke Metselaar over invloed op je werkrelaties

Scroll naar top