7 Tips om opvliegers te lijf te gaan

Opvliegers zijn heel vervelend. Daarom 7 tips hoe je opvliegers met huis-tuin-en keukenoplossingen te lijf kunt gaan. En 3 bonustips van ervaringsdeskundige Isa. Het is niet gezegd dat ze ook allemaal bij jou werken, maar het is het proberen waard.

Om te beginnen, wat is een opvlieger? Als gevolg van hormonale veranderingen krijg je te maken met plotselinge opkomende hitte die samen kan gaan met zweten, het versnelde hartslag, tintelingen, misselijkheid en zware, vermoeide ledematen. Je gezicht, hals en borst kleuren meestal rood. Dan nu de tips.

Tip 1: Draag meer natuurlijke stoffen

Draag natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen. Zorg voor meerdere lagen zodat je iets kunt uittrekken als het zweet je uitbreekt. Kies kleding waarin eventuele kringen (rondom je oksels) niet zo zichtbaar zijn.

Tip 2: Eet sojaproducten

Sojaproducten kunnen verlichting bieden. Het verhaal gaat dat Aziatische vrouwen veel minder last hebben van opvliegers door het eten van de combinatie van soja en zeewier in hun dieet. Een causaal verband is helaas niet echt te vinden. Dus ga niet als een zotte aan de soja als het je het niet lekker vindt. Dan nog liever een opvlieger.

Tip 3: Eet superfood ‘maca’

Superfood ‘maca’, ook wel Peruaanse ginseng genoemd, wordt aangeraden. Het schijnt te helpen om de hormoondisbalans te verminderen. Of je nu te veel (premenopauze) of te weinig oestrogeen (postmenopauze) hebt. Bonus is dat het ook nog eens libidoverhogend zou werken. Altijd handig!

Tip 4: Gebruik fyto-oestrogenen uit kruiden als rode klaver, zilverkaars en salie

Deze zijn bij diverse gezondheidswinkels te koop in potjes met natuurgeneesmiddelen tegen opvliegers. Je moet wel zes à zeven weken geduld hebben voordat je resultaat merkt.

Tip 5: Vermijd triggers

Triggers zoals cafeïne, pittig eten, snelle suikers, alcohol en sigaretten stimuleren opvliegers. Zo veel mogelijk verwijden dus.

Tip 6:  Slaapkamer slaapklaar maken

Last van nachtelijke transpiratieaanvallen? Zorg dat je slaapkamer goed geventileerd is en neem een donzen dekbed met katoenen beddengoed. Ga niet onder een synthetisch dekbed liggen. Houd je voeten net even onder het dekbed vandaan. Zet een thermoskan met ijswater op je nachtkastje.

 Tip 7: Doe yin yoga voor het slapengaan

Doe voor het slapengaan iets wat ontspanning geeft, bijvoorbeeld yin yoga. Yin yoga is een rustige vorm van yoga. De houdingen zijn vooral gericht op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Het maakt je hoofd leeg en je slaapt er veel beter door. Op YouTube staan verschillende filmpjes. Je kunt ook naar een yogaschool gaan of een dvd aanschaffen.

Drie extra praktische tips bij opvliegers van Isa

  • Accepteer je opvlieger, praat erover, duid het en schaam je niet
  • Neem altijd een flesje water mee
  • Stop een waaier in je tas

Hormoontherapie

Vliegen de opvliegers je om de oren en zitten ze je echt in de weg? Dan kan hormoontherapie uitkomst bieden. Informeer naar de mogelijkheden bij je huisarts of een gespecialiseerde overgangsconsulente.

Lees ook: De fases van de overgang: premenopauze – menopauze – postmenopauze
Lees ook: Waar kun je terecht met je overgangsklachten?

Scroll naar top