21 overgangsklachten: van broze nagels tot gebroken nachten

Overgangsklachten

Als je in de overgang komt kun je overgangsklachten krijgen. Maar welke overgangsklachten kun je eigenlijk verwachten? En als je ze hebt, wat kun je er dan aan doen? Wij hebben 21 bekende overgangsklachten voor je op een rijtje gezet. Met bij elk van de overgangsklachten een tip wat je er tegen kunt doen. Aan de slag dus!

1. Stemmingswisselingen

De hormoonschommelingen die je krijgt tijdens de overgang kunnen je somber, prikkelbaar, angstig of nerveus maken. Deze ‘buien’ komen ineens opzetten, maar gaan gelukkig meestal ook weer voorbij. Maar het is ook mogelijk dat je last krijgt van depressieve gevoelens. In de regel hebben deze stemmingswisselingen niets met onze psychische gesteldheid te maken heeft,

Tip

Het devies is vooral goed voor jezelf te zorgen. Doe daarom regelmatig iets wat jij echt leuk vindt. Echter, als deze klachten lang aanhouden, ga dan naar je huisarts of naar een overgangsconsulente. Een tip om deze gevoelens te verminderen is het gebruik van sint-janskruid. Dit kruid wordt vaak voorgeschreven als natuurlijk antidepressivum. Lees wel goed de bijsluiter. Het kruid kan invloed hebben op de werking van bepaalde medicijnen.

2. Slechte nachtrust

Je slaappatroon verandert mogelijk in de overgang. Om te beginnen neemt je slaapbehoefte af naarmate je ouder wordt – of je nu in de overgang zit of niet. Maar heb je door de overgang last van opvliegers en transpiratie, dan verstoort dit je nachtrust natuurlijk behoorlijk. Emotionele kwesties of depressieve gevoelens kunnen er eveneens voor zorgen dat je slechter slaapt.

Tip

Voor een zo’n goed mogelijke nachtrust is het goed dat je probeert elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Kijk niet te lang tv in bed. En vermijd alcohol voor het slapengaan. Loop ook niet te lang door met slaapproblemen. Slaapgebrek is namelijk net zo ongezond voor je lichaam als roken en te weinig bewegen. Zorg dat je voldoende daglicht krijgt. Dit bevordert de aanmaak van serotonine; het gelukshormoon, dat weer zorgt voor de aanmaak van melatonine waardoor je beter slaapt. En een goede nachtrust is de basis van alles.

3. Gewichtstoename

Veel vrouwen komen enkele kilo’s aan tijdens de overgang. Behalve door hormonale veranderingen kun je in deze fase ook door andere factoren dikker worden. Met het ouder worden vertraagt je stofwisseling en kun je toe met minder calorieën. Als je hetzelfde blijft eten als vroeger, kun je dus aankomen.

Tip

De oplossing is gelukkig relatief simpel. Minder calorieën en minder suiker innemen. Door wisselende insuline- en glucosespiegels kun je ook warmteaanvallen krijgen. Dus suiker laten staan is sowieso verstandig. Aandacht voor gezonde, volwaardige voeding maar ook regelmatige beweging is nu belangrijk. Word ook weer niet te mager; na de menopauze zorgt het vetweefsel voor de aanmaak van oestrogenen. In het vetweefsel wordt veel minder oestrogeen geproduceerd in de eierstokken.

Wil je weten wat je nu beter wel of niet kunt eten om je toch fit en vitaal te blijven voelen? Doe dan onze voedingstest om te zien hoe jij scoort op het gebied van gezond eten. Je ziet dan meteen hoe je scoort ten opzichte van ons ;–)

4. Hartkloppingen

Tijdens de overgang kun je last krijgen van hartkloppingen. Dit kan ook tijdens een opvlieger gebeuren. Hartkloppingen in de overgang zijn meestal onschuldig, maar doordat je lijf minder oestrogeen aanmaakt, loop je in en na de overgang wél meer risico op hart- en vaatziekten.

Tip

Hartkloppingen kun je zo veel mogelijk voorkomen door regelmatig te bewegen en gezond te eten. Probeer stressfactoren te verminderen. Zorg voor ontspanning, bijvoorbeeld met yoga of mindfulness. Als de hartkloppingen aanhouden, is er misschien meer aan de hand. Neem in dat geval contact op met je (huis)arts. Kijk ook eens op de website van de Hartstichting of van Harteraad.

5. Droge, schilferige huid

Je huid is echt aan het veranderen. Het wordt droger en minder elastisch. Zowel voor als na de menopauze gebeurt er van alles met je huid. Oestrogeen heeft een anti-agingeffect op de huid. Als je minder oestrogeen hebt, kan het zijn dat je huid dunner, slapper en droger wordt. En dus minder elastisch. Wondjes genezen ook minder snel. Je huid veroudert nu sneller en kan gevoeliger zijn voor invloeden van buitenaf. Erfelijke aanleg speelt hierbij ook een rol.

Tip

Tijdens de overgang is het belangrijk om je huid goed te reinigen, te voeden en te verzorgen. Ga niet te veel in de zon, gebruik altijd zonnebrand, stop met roken en bescherm je huid met een goede crème.

6. Vreemde (pigment)vlekjes

Als je veel in de zon bent is het mogelijk dat je steeds meer donkere plekjes en moedervlekken krijgt. Dit komt door de afname van oestrogeen en hoort bij het verouderingsproces van de huid.

Tip

Bescherm je huid altijd met een factor. En laat bij twijfel de plekjes, vlekjes en moedervlekken onderzoeken door huisarts of dermatoloog.

7. Verandering hoofd- en lichaamshaar

Je haar wordt dunner en brozer. Het kan ook uitvallen doordat er minder talg wordt afgescheiden en de hoofdhuid minder is doorbloed. Hierdoor krijgen je haarwortels minder voeding.

Tip

Massage van je hoofdhuid helpt het ondersteunen van de bloeddoorstroming. Met hormoonpreparaten is het mogelijk je balans enigszins te herstellen en haaruitval tegen te gaan. Overleg dit altijd met een deskundige, zoals een overgangsconsulent.

Heb je langer dan zes maanden last van overmatige haaruitval? Ga dan eens naar je huisarts of dermatoloog om de oorzaak te onderzoeken. Je moet echt niet te lang wachten met dit bezoek, want haarwortels die langer dan drie jaar niet actief zijn geweest, maken vrijwel nooit meer haar aan. Soms is er niets meer aan te doen en moet je gewoonweg accepteren dat je haardos minder vol is.

8. Terugtrekkend tandvlees

Sommige vrouwen krijgen last van hun tandvlees. Wederom ligt het probleem bij de daling van het oestrogeen. De botdichtheid neemt hierdoor af, met als gevolg dat het tandvlees zich terugtrekt en er kans is op beschadiging van de tanden.

Tip

Heb je last van terugtrekkend tandvlees? Leg het probleem dan eens voor aan je tandarts. Als je tandvleesklachten kunt voorkomen door beter of anders te poetsen, is dat natuurlijk mooi meegenomen!

9. Broze nagels

Nagels breken sneller af en lijken dunner. Ook dit komt door de afname van het oestrogeen.

Tip

Gebruik tijdens de overgang een nagelverharder of laat je adviseren door je drogist. Slik dagelijks calcium en vitamine D3.

10. Overbeharing

Waar je hoofdhaar dunner wordt, kan de beharing op je lichaam en in je gezicht juist toenemen door de overgang. In welke mate dit gebeurt, is niet alleen een kwestie van hormonen, maar ook genetisch bepaald.

Tip

De oplossing is relatief simpel: het pincet is je beste vriend. Als je voorgoed met ongewenste haargroei wilt afrekenen, kun je kiezen voor een professionele behandeling met laser of elektrisch ontharen.

11. Vaginale droogheid

Je vaginawand wordt dunner en minder elastisch, je slijmvliezen worden droger. Daarnaast veranderen je afscheiding en de zuurgraad van je vagina. Je kunt last krijgen bij dagelijkse activiteiten als fietsen, paardrijden en bij het dragen van strakke kleding. Het kan ook pijn geven bij het vrijen, maar het is goed om te weten dat je weliswaar door de dag heen wat droger bent, maar dat je nog net zo vochtig kunt worden door seksuele opwinding als voorheen. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken.

Tip

Er bestaan zetpillen en zalfjes met oestrogenen die goed werken tegen vaginale droogheid. Deze gebruik je lokaal, dus in en rond de vagina. Vraag dit na bij de apotheek. Meestal merk je al binnen een paar weken verbetering. Of gebruik een natuurlijk product als kokosvet. Maar vraag je wel af of dit de juiste weg is. Wat je ook kunt doen, is ervoor te zorgen dat je (samen met je partner) eerst écht seksueel opgewonden raakt vóór de penetratie. Als je daar tijd en aandacht voor neemt, heb je waarschijnlijk helemaal geen glijmiddel nodig.

12. Urineverlies

De binnenwand van je plasbuis wordt dunner en de spieren rond je blaasuitgang worden zwakker. Hierdoor kun je vaker aandrang krijgen en is het moeilijker je plas op te houden.

Tip

Als je last hebt van urineverlies bij hoesten, lachen en sporten, kan bekkenbodemfysiotherapie voor veel verbetering zorgen. Hier vind je adressen van bekkenfysiotherapeuten. Je kunt ook thuis bekkenbodemoefingen doen. Heb je aandrangincontinentie, dan kan blaastraining helpen.

13. Blaasontsteking

Blaasontstekingen doen zich tijdens de overgang vaker voor. Je voelt dan vaak aandrang om te plassen en het doet pijn.

Tip

Als je hier last van hebt, ga dan naar de huisarts. Je kunt het ook proberen op te lossen door vlierbessensap te drinken, maar als het na een paar dagen nog niet weg is, ga dan alsnog naar de huisarts.

14. Pijnlijke borsten

Tijdens de overgang veranderen waarschijnlijk je borsten. Ze worden minder stevig en voelen soms pijnlijk aan. Dit komt aan de ene kant doordat je bindweefsel slapper wordt naarmate je ouder wordt. Aan de andere kant veranderen de verhoudingen van je melkklier- en vetweefsel door de afname van oestrogeen.

Tip

Pijnlijke of gespannen borsten zijn hinderlijk, maar vaak goedaardig. Als je het niet vertrouwt – bijvoorbeeld omdat het steeds pijnlijker wordt of als je zwellingen ziet of voelt – dan kan het zijn dat je een cyste hebt of een bindweefselzwelling. Ga dan naar je huisarts.

15. Hoofdpijn

Vlak voor en tijdens de overgang kun je (meer) last krijgen van hoofdpijn of migraine. Na de overgang nemen hoofdpijnklachten die een hormonale oorzaak hebben gelukkig af.

Tip

Als je hoofdpijn hebt, dan helpt uiteraard een pijnstiller zoals paracetamol. Neem niet te vaak of te lang achter elkaar pijnstillers in. Dagelijks pijnstillers slikken veroorzaakt juist hoofdpijn – de zogenoemde medicijnafhankelijke hoofdpijn. Heb je elke maand één of meerdere migraineaanvallen, dan kun je medicatie overwegen die migraine helpt voorkomen. Vraag daarvoor je huisarts om advies.

16. Vergeetachtigheid en concentratieproblemen

Vrouwen in de overgang zijn vaak vergeetachtiger geworden en sneller afgeleid. De oorzaak is vaak vermoeidheid door onder andere een slechte nachtrust. Dit kan leiden tot een haperend geheugen of gebrek aan concentratie.

Tip

Wees praktisch en maak lijstjes! Niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor al onze ideeën en plannen. Wat ook helpt is minder alcohol drinken. Te veel alcohol tast namelijk je geheugen aan. Meditatie en mindfulnessoefeningen verbeteren je concentratievermogen en houden je hoofd scherp. Ook heel heilzaam: beweging! Een halfuurtje per dag matig intensief bewegen is voldoende. Ga fietsen, joggen, zwemmen. Belangrijk is wel dat je minimaal dertig minuten aan één stuk beweegt.

Maak je vooral niet boos over je vergeetachtigheid. Het is een normaal verschijnsel dat bij de overgang hoort. Bovendien kan spanning ertoe leiden dat je nog meer dingen vergeet.

17. Hoge bloeddruk

Vrouwen met een hoge bloeddruk hebben vaak meer last van overgangsklachten. Ze slapen niet meer goed en voelen zich gejaagd. Dit veroorzaakt hartkloppingen waardoor de bloeddruk nog meer stijgt.

Tip

Let op je zoutinname, beperk alcoholgebruik en zorg voor een goed gewicht. Dit helpt allemaal om te voorkomen dat je bloeddruk de pan uit rijst. Laat verder regelmatig je bloeddruk checken bij de huisarts, zo’n één keer per jaar. Kijk voor meer tips en informatie op de website van de Hartstichting.

18. Verhoogd cholesterol

Aandoeningen aan de kransslagaders komen na de menopauze vaker voor. De concentratie van lipiden (vetachtige stoffen) in je bloed stijgt, vooral van LDL-cholesterol. Dit is het slechte cholesterol.

Tip

Verander tijdig je levensstijl: nuttig minder alcohol, eet minder zout en zorg voor een goede conditie en gewicht. Laat ook eens je cholesterol checken, ook al heb je nergens last van, want van verhoogd cholesterol merk je lang niet altijd iets, terwijl het je van binnenuit wél aantast.

19. Osteoporose (botontkalking)

In de overgang kun je te maken krijgen met osteoporose. Je verliest dan botmineralen en je botdichtheid en botsterkte nemen af. Botweefsel wordt gedurende je hele leven steeds weer opgebouwd en afgebroken, maar na je vijfendertigste begint de definitieve afbraak. Dit proces gaat nog sneller tijdens de overgang. Door de afname van oestrogeen verliezen vrouwen in de overgang in enkele jaren tijd zo’n tien tot twintig procent botmassa. Dit zorgt ervoor dat je botten op latere leeftijd gemakkelijker breken. Ook vrouwen die heel vroeg in de overgang zijn gekomen, lopen een verhoogde kans op botontkalking.

Tip

Wat sowieso goed is: calciumrijk voedsel eten, regelmatig bewegen en vooral niet roken. Ook een speciaal voedingssupplement en/of extra calcium kan latere problemen voorkomen. Neem de calcium in combinatie met vitamine D; vitamine D is namelijk noodzakelijk voor een goede calciumopname. Een andere mogelijkheid is een hormoontherapie in combinatie met veel sporten. Bespreek dit met je huisarts of een overgangsconsulente.

20. Pijnlijke gewrichten

Veel vrouwen hebben tijdens de overgang last van pijnlijke gewrichten. Bijvoorbeeld als je uit de auto stapt, of als je lang hebt gezeten. Dit heeft te maken met een tekort aan collageen (door wederom de afname van oestrogeen) waardoor je gewrichten minder goed ‘gesmeerd’ zijn en sneller slijten. Collageen is een lijmvormend eiwit in bindweefsel. Door oestrogeen worden alle collageenstructuren ondersteund; niet alleen in de huid, maar ook in de slijmvliezen, banden, pezen, spieren en kraakbeen. Oestrogeen heeft ook nog eens invloed op de vochtigheid en doorbloeding van de slijmvliezen. In de overgang kunnen slijmvliezen uitdrogen, waardoor gewrichten over elkaar schuren. Door het schuren van de gewrichten ontstaan de gewrichtsklachten.

Tip

Warme kompressen op de gewrichten kunnen helpen bij pijnlijke gewrichten, net als een warm bad. Massage kan de klachten ook verlichten. Er zijn natuurlijke geneesmiddelen als zwarte bes en brandnetel; vraag dit na bij een overgangsconsulent of huisarts.

21. Opvliegers

De bekendste overgangsklacht hebben tot het laatst bewaard, de opvlieger. In dit artikel lees je hier veel meer over. 

En hier lees je meer informatie en tips om je overgangsklachten te verminderen en enigszins elegant om te gaan met je private summers.

Praat over je overgangsklachten

Tot slot, neem je overgangsklachten serieus! Vindt je partner dat je zeurt over je overgangsklachten? Eh sorry, maar overgangsklachten zijn ook niet leuk! Als hij vier maanden niet zou slapen, zou hij ook chagrijnig zijn. En bedenk: we hoeven niet zo te zeuren over overgangsklachten als we goede begeleiding krijgen. Praat daarom over je overgangsklachten – met je huisarts en natuurlijk je vriendinnen.

Lees ook:

Wat gebeurt er in je hersenen tijdens de overgang?

Wat is de invloed van de overgang op je seksleven?

2 reacties op “21 overgangsklachten: van broze nagels tot gebroken nachten”

  1. Joselina Barcia

    Bedankt voor de tips, inderdaad heel herkenbaar. Ik wil toch nog graag iets met jullie delen. Sinds een paar weken heb ik bij een goede Edelstenen en Kristallen winkel 3 stenen gekocht die invloed hebben op slaap, onrust en opvliegers. En je gelooft het niet maar ik heb bijna geen opvliegers meer. Ik heb ze alleen nog bij overmatig suikerinname en te pittig eten. Slapen gaat weer goed en ben innerlijk ook veel rustiger. Ik dacht baat het niet dan schaadt het niet. Gelukkig heb ik er veel baat bij ?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top